Instellingen

Marcouch bezorgd na 'ellendige' beslissing over avondklok

Burgemeester Ahmed Marcouch
Burgemeester Ahmed Marcouch © ANP

ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem maakt zich grote zorgen over wat het besluit om een eind te maken aan de avondklok betekent voor de besmettingscijfers. De voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden noemt de beslissing van de rechtbank 'ellendig'.

"Die avondklok zou volgens de cijfers leiden tot een daling. Vooral omdat coronabesmettingen in privéomstandigheden plaatsvinden", zegt de burgemeester tegen Omroep Gelderland. Daarom hoopt hij dat het kabinet snel met een reactie komt. "Uiteindelijk is de rechterlijke uitspraak leidend."

De burgemeester bespreekt met handhavers wat er precies moet gebeuren. Maar als het vonnis zo blijft als het nu is, wordt er vanavond niet gehandhaafd op een avondklok. "Natuurlijk handhaven we dan nog wel op de andere coronamaatregelen."

Uitstel

De Staat heeft inmiddels het hof om uitstel gevraagd. Met het huidige vonnis zou ook bij een hoger beroep de avondklok voorlopig van tafel zijn, maar de overheid wil dat dat omgedraaid wordt. Vanmiddag om 16.00 uur dient de zaak. Mogelijk volgt vandaag al de uitspraak.

Voor Marcouch blijft het belangrijk dat de besmettingscijfers in de gaten worden gehouden. "Deze maatregelen dienen allemaal om de cijfers omlaag te krijgen. Dat blijft ons belangrijkste doel."

De voorzitters van de andere Gelderse veiligheidsregio's, burgemeesters Hubert Bruls en Ton Heerts, willen pas op de zaak ingaan als het kabinet heeft gereageerd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!