Nieuws

Gelderse kiezer vindt zorgkosten belangrijk, ic-capaciteit niet

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
ARNHEM - De oplopende zorgkosten en de hoogte van de zorgpremie zijn volgens inwoners van Gelderland de belangrijkste zorgthema's. Dat blijkt uit onderzoek van Kien Onderzoek in opdracht van Omroep Gelderland en RTV Oost.
De zorgkosten en zorgpremie worden vaak als belangrijk thema aangestipt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld ziekenhuiszorg in de regio, IC-capaciteit en wachtlijsten in de GGZ.

Zorg sowieso belangrijkste thema

Zorg is sowieso het belangrijkste verkiezingsthema's vinden de ondervraagden. Uit het onderzoek blijkt ook dat een kwart nog niet weet op welke partij gestemd wordt. De verkiezingen zijn over een maand.
Uit eerder onderzoek bleek dat een grote groep Gelderlanders zich niet vertegenwoordigd voelt in Den Haag. Dat sentiment is niet afgenomen. Sterker nog: in de laatste peiling geeft 40 procent van de Gelderlanders aan zich niet vertegenwoordigd te voelen door politiek Den Haag. Een kwart vindt ook nog eens dat Den Haag onvoldoende oog heeft voor problemen in de regio.
In aanloop naar de verkiezingen onderzoekt Omroep Gelderland samen met RTV Oost wat kiezers bezig houdt en wat ze belangrijk vinden. De onderzoeken worden gedaan door Kien Onderzoek, en de uitkomsten zijn representatief voor de kiesgerechtigde bevolking van Gelderland en Overijssel, op basis van geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.