Nieuws

Doodgeslagen muggen kunnen per post worden opgestuurd

Wageningen University zoekt doodgeslagen steekmuggen.
Wageningen University zoekt doodgeslagen steekmuggen. © Flickr
WAGENINGEN - Wie een mug doodslaat, kan die vanaf dinsdag opsturen naar de muggenspecialisten van Wageningen University.
De wetenschappers willen weten welke steekmuggen overlast veroorzaken in de winter, waar ze vooral voorkomen, bij welke andere dieren de muggen bloed drinken en of deze steekmuggen ziekteverwekkers bij zich hebben. Vorig jaar zomer had Nederland voor het eerst te maken met zeven besmettingen met het westnijlvirus, dat door muggen wordt overgedragen.
Uit eerder onderzoek is bekend dat vooral een variant van de gewone huissteekmug, de Culex pipiens molestus, niet in winterrust gaat en overleeft in bijvoorbeeld kruipruimtes. Dit beestje veroorzaakt veel overlast en dat bleek de afgelopen weken ook uit veel meldingen op muggenradar.nl, de site waarop mensen muggenoverlast kunnen aangeven.
De wetenschappers willen nu weten of de extreem koude week die net voorbij is effect heeft op de muggenpopulaties.

Besmettingen met westnijlvirus

Muggen drinken in de zomer bloed van vogels. Die kunnen het westnijlvirus bij zich dragen. Op die manier doken vorig jaar in de omgeving van Utrecht en Arnhem zeven besmettingen op. Het westnijlvirus kan voor een zeer ernstige infectie zorgen.
Door doodgeslagen muggen te onderzoeken, kunnen de onderzoekers mogelijk iets zeggen over de kans dat dit virus deze zomer weer opduikt. Er wordt ook gezocht naar het usutuvirus, een eveneens door muggen overgedragen besmetting waar merels op grote schaal aan bezwijken.
Dode muggen kunnen tot 16 maart worden ingestuurd. Hoe dat precies moet, staat op muggenradar.nl.