nieuws

Hoger beroep Arnhemse terreurverdachten van start

De Arnhemse terreurverdachten in de rechtbank.
De Arnhemse terreurverdachten in de rechtbank. © ANP
ARNHEM - Het gerechtshof in Den Haag buigt zich dinsdag voor het eerst over het hoger beroep van de vermeende Arnhemse terreurgroep. De zes verdachten werden voor het voorbereiden van een grote terroristische aanslag in Nederland eerder door de rechtbank veroordeeld tot celstraffen van 10 tot 17 jaar.
De mannen zijn voor hun arrestatie in september 2018 maanden in de gaten gehouden door politie en justitie. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) wilde de groep onder aanvoering van Hardi N. een aanslag plegen op de Amsterdamse Gay Pride of op een ander groot evenement. Dankzij een infiltratie-actie zou de politie een aanslag hebben weten te voorkomen.
De groep kon worden gearresteerd in een vakantiehuisje in Weert. Daar zouden de verdachten met kalasjnikovs hebben geoefend en bomvesten hebben gepast. Volgens het OM was Nederland aan een bloedige aanslag ontsnapt.

'Uitgelokt'

Hoofdrolspeler Hardi N. zei tijdens de rechtszaak dat hij nooit van plan was geweest echt een aanslag te plegen. Hij zou door de undercoveragenten zijn uitgelokt. Zij zouden hem op de gedachte hebben gebracht een aanslag te plegen.
Ook de andere mannen ontkennen. Morat M. zou alleen een wapen hebben willen kopen om zijn gezin mee te verdedigen. Waïl el A. zou op zoek zijn geweest naar een contactpersoon omdat hij wilde uitreizen naar Syrië.
Het gaat dinsdag om een voorbereidende zitting in het hoger beroep. De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld.