nieuws

Bevroren Veluwemeer is redding voor afgelaste schaatstocht in Oostenrijk

Oud-marathonschaatser René Ruitenberg op het Veluwemeer.
Oud-marathonschaatser René Ruitenberg op het Veluwemeer. © Omroep Gelderland
ELBURG - De vrieskou in Nederland blijkt de redding voor een afgelaste schaatstocht voor het goede doel in Oostenrijk. Oud-marathonschaatser René Ruitenberg zou dit jaar voor de zevende keer een schaatstocht organiseren op de Weissensee. Zoals zo veel evenementen kon dat niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Maar toen het kwik in Nederland daalde, zag Ruitenberg zijn kans schoon.
In plaats van op de Weissensee organiseert de oud-marathonschaatser zijn schaatstocht dit jaar op het Veluwemeer. Met de tocht wordt geld opgehaald voor het René Kids Centre in Namibië. Deelnemers kunnen zich laten sponsoren om 200 kilometer te schaatsen.
"Geweldig dat we de tocht nu hier kunnen organiseren", zegt Ruitenberg. "In de achtertuin van waar ik ben opgegroeid. En waar ik de Veluwemeertocht, een klassieker, jaren geleden zelfs heb gewonnen."

Hele opgave

Hoewel het ijs op het Veluwemeer prima is, is de schaatstocht toch zwaarder dan andere jaren. "Normaal gesproken bereid je je voor op de Weissensee of op wedstrijden. Dat hebben de meesten nu niet gedaan. Om dan 200 kilometer te schaatsen, is een hele opgave", weet de oud-schaatser.
Daarom biedt de organisator deelnemers de kans om de tocht over meerdere dagen te rijden. De zeventien deelnemers kunnen elkaars prestaties volgen via de app Strava.

Voedselpakketten

Met het opgehaalde geld worden voedselpakketten aangeschaft voor het René Kids Centre in Rehoboth in Namibië, een door Ruitenberg opgezette opvang waar dagelijks honderden kinderen komen. Ze nemen deel aan sport en spel, onderwijs, dagopvang en horen het evangelie.
"Corona heeft daar ook toegeslagen", vertelt Ruitenberg. "Daarom zijn we vorig jaar begonnen met het uitdelen van voedselpakketten, want de nood is heel erg hoog."
Het streefbedrag van 10.000 euro denken de deelnemers makkelijk te halen. Zaterdag stond de teller op bijna 8.000 euro.