Instellingen

Na zomer duidelijkheid over herinrichting kleiput Winterswijk

Kleiput Winterswijk.
Kleiput Winterswijk. © Omroep Gelderland

WINTERSWIJK - Nu de verondieping van de kleiput in Winterswijk is stopgezet is de vraag hoe nu verder? Tijdens een digitale informatiebijeenkomst hebben ruim 20 belangstellenden en omwonenden gehoord dat Aquatisch Kenniscentrum Wageningen de komende maanden een waterbalans gaat opmaken en aan de hand daarvan kansrijke maatregelen gaat opstellen.

Doel blijft nog altijd natuurontwikkeling, maar hoe moet aan het einde van de zomer duidelijk zijn. Het onderzoeksbureau gaat samen met omwonenden, Waterschap Rijn en IJssel en de gemeente Winterswijk bekijken wat het beste is voor natuurontwikkeling in en rondom de plas.

Volgens Lisette de Senerpont Domis kan aan de hand van de onderzoeksresultaten gekeken worden wat opties zijn. "We gaan dus eerst een waterbalans opstellen en daarna kijken we naar de voedingsstoffen."

Pas daarna kunnen kansrijke maatregelen opgesteld worden. "Dat kan bijvoorbeeld zijn dat we sliblaag wegbaggeren, of dat de oever veranderd moet worden of mogelijk het wegvangen van de vis", aldus De Senerpont Domis. Maar dat is dus nu nog onduidelijk.

Natuur mét behoud cultuurhistorie

Afgelopen december maakte de gemeente bekend te stoppen met het storten van licht verontreinigde grond in de kleiput aan de Driemarktweg. Volgens het onderzoeksbureau worden de natuurwaarden onvoldoende verbeterd door de put minder diep te maken. In Winterswijk was veel protest tegen het verondiepen van de kleiput.

Hoe de plas en de omgeving er nu ook uit gaan zien, de gemeente blijft een droom houden: "Ik hoop op een hele mooie natuurplas, met natuurvriendelijke oevers, variatie in waterdieptes én een stuk behoud van de cultuurhistorie van de plas als kleiput", zegt Arjan Poelmans van de gemeente.

Opleveren plas duurt nog even

De gemeente schat in dat dit jaar in het teken staat van onderzoeken. Daaruit moet dan een lijst aan kansrijke maatregelen opgesteld worden. Die moeten aan het einde van de zomer bekend worden.

Daarna moet de raad nog geld beschikbaar stellen. Pas volgend jaar en het jaar daarop vinden er dan werkzaamheden plaatsen. In 2023 wordt het project afgerond en dat is ongeveer vier jaar eerder dan gepland.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!