Nieuws

Lochem trekt extra geld uit voor bestrijding eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen.
Eikenprocessierupsen. © Omroep Gelderland
LOCHEM - Mezen en vleermuizen helpen de gemeente Lochem al mee om de eikenprocessierups te bestrijden. Maar dat is nog niet genoeg en daarom trekt de gemeente Lochem dit jaar extra geld uit (40.000 euro) om de nesten te kunnen wegzuigen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders bepaald.
Lochem wil de eikenprocessierups structureel op een natuurvriendelijke manier bestrijden. Daarom stopt de gemeente met de inzet van nematoden als bestrijdingsmiddel.
Daarnaast heeft Lochem het afgelopen jaar samen met de Vogelwerkgroep Noordwest-Achterhoek en Vleermuiswerkgroep Gelderland een groot aantal mezen- en vleermuiskasten opgehangen. Mezen eten de rups en vleermuizen de vlinders.

Tienduizenden eiken binnen gemeentegrens

In de gemeente Lochem staan ongeveer 36.000 eiken. Een groot deel van de bomen staat langs wegen, fietspaden en dicht bij huizen. Als de rups zich nestelt in deze bomen is de overlast groot.
Om te voorkomen dat de rups deze zomer in de bomen gaat wonen, gaat de gemeente in april en mei al aan de slag om er een biologisch middel in te spuiten. Als de rups zich toch in de boom nestelt, komt een gespecialiseerd bedrijf om ze weg te zuigen.
In totaal trekt de gemeente Lochem ieder jaar 100.000 euro uit voor de bestrijding van de eikenprocessierups. De gemeenteraad moet nog een besluit nemen.