Nieuws

Vierdaagse in financieel zwaar weer: 'Overheid moet ons wellicht overeind houden'

Treurige gezichten tijdens een wandeldag van de Vierdaagse.
Treurige gezichten tijdens een wandeldag van de Vierdaagse. © Flip Franssen/Hollandse Hoogte
NIJMEGEN - De Vierdaagse gaat dit jaar opnieuw niet door en dat is een harde klap voor de organisatie. Het wordt moeilijk het hoofd boven water te houden, zonder inschrijf- en sponsorgelden, vertelt marsleider Henny Sackers maandag.
Tekst gaat verder na de video:
Henny Sackers over de afgelasting van de Vierdaagse
Het is al het tweede jaar op rij dat de wandelmars niet doorgaat. "Als ik even stoer doe, zeg ik dat het een uitdaging wordt voor komend jaar", zegt Sackers.
Maar al snel komt de wat meer urgentere toon uit de mond van de marsleider. "Ik knijp hem gewoon. Financieel wordt het best moeilijk. De belangrijkste inkomsten, het inschrijfgeld, valt dit jaar volledig weg. Ook de sponsorgelden krijgen we niet binnen. Maar we hebben wel vaste lasten, het wordt kijken hoe we die op kunnen vangen", zegt Sackers maandagmiddag op Radio Gelderland.
En dan is de weg naar de overheid een reële optie. "Het zou best wel eens aan de orde kunnen komen dat we aan de overheid moeten gaan vragen om ons overeind te houden."
Mocht dat lukken, dan worden alle ogen gericht op 2022. "We hopen dan toch echt aan de voorbereiding voor de 104e Vierdaagse te kunnen beginnen en die ook daadwerkelijk te laten plaatsvinden."

Helemaal niets in derde week van juli?

Het coronavirus gooit dus opnieuw roet in het eten van de Vierdaagse. Maar afgelopen jaar ontstonden er allerlei initiatieven voor een coronaproof Vierdaagse. Gaat dat dit jaar ook weer het geval zijn?
"Ik denk wel dat de wandelsportbond weer zal kijken op welke manier iets wel kan, met inachtneming van de maatregelen die dan gelden. Er zal dus wel iets geregeld gaan worden, maar we moeten nog zien op welke wijze."
Luister hier naar het gesprek met Sackers: