Nieuws

Vierdaagse wordt ook dit jaar niet gelopen, organisatie hakt knoop nu al door

Wandelaars Nijmeegse Vierdaagse finishen op Via Gladiola
Wandelaars Nijmeegse Vierdaagse finishen op Via Gladiola © ANP
NIJMEGEN - De Vierdaagse gaat ook dit jaar niet door. De organisatie heeft die beslissing maandag genomen.
"Coronamaatregelen en gebrek aan perspectief maken het organiseren van de Vierdaagse onverantwoord", laat de organisatie weten in een persverklaring.
De stichting achter de Vierdaagse denkt dat in juli nog steeds de 1,5-metermaatregel geldt. Voor wandelaars en publiek is die regel niet na te leven en valt die ook niet te controleren. "Bovendien vragen we ons af: is de Vierdaagse nog wel de Vierdaagse zonder het feest en de support van de toeschouwers aan de zijlijn?"

'Te weinig gevaccineerd'

De organisatie is erg teleurgesteld dat het evenement voor het tweede jaar op rij niet door kan gaan. "We kunnen ons voorstellen dat velen dit gevoel met ons zullen delen."
De stichting denkt ook dat er in de derde week van juli nog te weinig mensen gevaccineerd zijn om het wandelevenement veilig te kunnen houden. "Wij voelen een grote verantwoordelijkheid voor de veiligheid en gezondheid van onze deelnemers, toeschouwers, vrijwilligers en medewerkers. We kunnen hun veiligheid op dit moment niet garanderen en willen niemand blootstellen aan gevaar in welke vorm dan ook", zegt marsleider Henny Sackers.

Voorbereidingen

Normaal begint de organisatie rond deze tijd met de voorbereidingen van de Vierdaagse. Door de beslissing nu te nemen weten medewerkers, vrijwilligers, leveranciers en wandelaars waar ze aan toe zijn.
"Wandelaars nemen vakantiedagen op, investeren tijd en maken kosten voor inschrijving, vervoer en verblijf, terwijl ook voor hen de onzekerheid groot is."
Deelnemers die in 2020 stonden ingeschreven en hebben betaald, blijven in ieder geval verzekerd van deelname bij de eerstvolgende editie van de Vierdaagse.