Nieuws

Deel scholen blijft toch dicht vanwege sneeuw

Niet alle kinderen hoeven morgen weer naar school.
Niet alle kinderen hoeven morgen weer naar school. © ANP
ARNHEM - Alle basisscholen mogen vanaf maandag weer open, maar op meerdere plekken in onze provincie blijven de deuren toch gesloten. Vanwege de winterse weersomstandigheden besluiten veel scholen geen les op locatie te geven.
Basisschool De Boomhut in Arnhem is één van de locaties die vanwege de sneeuw de deuren dicht houdt. Er zijn volgens interim-directeur Agnes Spikker te weinig leerkrachten die op school kunnen komen vanwege problemen met het vervoer.
Ze zullen kinderen maandag een opdracht geven waarmee ze thuis aan de slag kunnen. Het is volgens Spikker niet mogelijk om online lessen te geven, omdat alle uitgeleende laptops en werkboeken vrijdag zijn ingeleverd.

Steeds meer scholen dicht

Op de basisscholen van Cambium in Heerde en Veessen krijgen alle kinderen 'sneeuwvrij'. Volgens directeur Henk van de Vis zijn er 'te veel collega's die de school niet op een veilige manier kunnen bereiken'. Er wordt ook geen online les gegeven. Hetzelfde geldt voor de vijftien basisscholen van scholengroep IJsselgraaf in de gemeenten Bronckhorst, Doesburg en Doetinchem en bij de Fredericusschool in Velp.
Op sommige scholen blijft wel noodopvang beschikbaar.
Hoeveel scholen maandag dicht blijven, is nog niet duidelijk. Volgens de PO-raad gaan de scholen in principe gewoon open, nadat ze lang tijd waren dicht geweest wegens de lockdown.

Voortgezet en speciaal onderwijs

Niet alleen basisscholen blijven dicht, dat geldt ook voor sommige middelbare scholen die bijvoorbeeld open zijn voor examenklassen. Zo houden alle veertien scholen van onderwijsgroep Quadraam de deuren gesloten voor noodopvang en examenklassen. Het gaat onder meer om het Lorentz Lyceum en Thomas a Kempis in Arnhem.
In het speciaal onderwijs blijven eveneens scholen dicht, zoals VSO Klein Borculo en De Rabot in Didam. Ook die scholen mochten maandag juist voor het eerst in lange tijd weer open.

Leerlingenvervoer plat

Daarnaast is er op veel plekken geen leerlingenvervoer beschikbaar, omdat vervoerders het niet veilig vinden om de weg op te gaan. De busjes van Willemsen-de Koning, die dagelijks duizenden kinderen naar school brengen, blijven stilstaan. Munckhof Regie, dat het leerlingenvervoer in de gemeente Montferland verzorgt, neemt hetzelfde besluit.
Maandag wordt gekeken of het leerlingenvervoer weer wordt opgestart.