Nieuws

Dak van Vrijheidsmuseum zakt in door '3000 kilo sneeuw'

Het ingezakte dak van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.
Het ingezakte dak van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. © Ingezonden foto
GROESBEEK - In Groesbeek is door de hevige sneeuwval het dak van het Vrijheidsmuseum ingezakt. Volgens directeur Wiel Lenders valt de schade mee. "De inrichting is niet beschadigd en de collectie ook niet. Misschien de brandbeveiliging wel, maar dat merken we de komende dagen", zegt hij.
Het dak van het vernieuwde museum wordt bij elkaar gehouden door hoge druk. "Dit systeem is uniek en je ziet het nergens anders. We hadden nog geen lakmoesproef gehad", zegt Lenders, "maar nu wel."

3000 kilo sneeuw

Zaterdagavond ging Lenders ervan uit dat de constructie de verwachte hoeveelheid sneeuw zou houden. "Maar vanmorgen was een deel van het dak toch ingezakt. Toen hebben we de brandweer erbij gehaald." Die heeft, schat de museumdirecteur, zo'n drieduizend kilo sneeuw van het dak gehaald.
Het blijft sneeuwen voorlopig, maar Lenders verwacht voor het Groesbeekse museum geen problemen meer. "We hebben de luchtdruk in het dak opgevoerd en de verwarming hoger gezet. Er zitten ook enkele mensen op het dak om de laatste sneeuw van het dak te halen."