Instellingen

Een boete van 109 euro, als je hier je hond niet aan de lijn hebt

Honden moeten aan de lijn, maar dat gebeurt niet altijd.
Honden moeten aan de lijn, maar dat gebeurt niet altijd. © Pexels
EDE - De gemeente Ede gaat strenger handhaven op de aanlijning van honden. Te veel baasjes laten hun viervoeters nu los lopen in natuurgebieden waar dat niet is toegestaan. En dat is een probleem, want de honden zijn een bedreiging voor de natuur en ouderen zouden hun ommetje niet meer durven maken.
"We zien dat in deze coronaperiode de druk van bezoekers op natuurgebieden toeneemt", zegt wethouder Jan Pieter van der Schans. Meer mensen laten er bijvoorbeeld hun hond uit. Met je hond wandelen wordt door de gemeente toegejuicht. "Maar je hond los laten lopen buiten de losloopgebieden is natuurlijk niet de bedoeling."

Bang voor honden

"Onlangs werd ik door een ouder echtpaar aangesproken", vervolgt de wethouder. "Ze zijn bang voor honden, daarom vermijden ze de losloopgebieden." Maar ook buiten die losloopgebieden komen ze nu honden in het wild tegen. "Dat maakt dat ze minder makkelijk op stap gaan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling."
Bovendien: rondom de schaapskooi nemen de problemen met niet-aangelijnde honden toe. "Loslopende honden en loslopende schapen, dat is niet echt een goede combinatie." De wethouder ziet ook dat er meer en meer wilde dieren worden aangevallen door honden.

109 euro

Daarom grijpt de gemeente nu in. Er gaat beter gehandhaafd worden: baasjes kunnen boa's in aanlijngebieden tegenkomen. "We hebben er voor gekozen op korte termijn het toezicht in bos- en heidegebieden uit te breiden. Dat betekent dat op het moment dat je hond losloopt waar het niet mag, je een boete krijgt van 109 euro."
De wethouder benadrukt overigens dat het niet meteen keihard lik-op-stukbeleid wordt. "We gaan de komende tijd meer aandacht geven aan wat wel mag en wat niet mag en we zullen na verloop van tijd nadrukkelijk gaan handhaven." Duidelijke communicatie lijkt nu vooral de inzet. De gemeente gaat daarom ook kaarten verspreiden van de hondenlosloopgebieden en duidelijkere bebording aanbrengen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!