Nieuws

Bever laat zich op klaarlichte dag zien, bekijk de beelden

Bever laat zich nu overdag zien.
Bever laat zich nu overdag zien. © Theo Daniëls.
APPELTERN - Een bijzondere verschijning donderdagochtend in Appeltern: een bever liet zich op klaarlichte dag zien. Normaal zou hij overdag met zijn jong in zijn burcht zitten, maar die staat op dit moment onder water.
Volgens cameraman Theo Daniëls, die het dier filmde, kan de bever sinds zondag de burcht niet meer in. Op de beelden is te zien dat het beest net heeft gecheckt of hij zijn hol alweer in kan.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Bever laat zich op klaarlichte dag zien door hoogwater
“De burcht is een jaar oud”, vertelt Theo. “En de bever heeft in ieder geval één jong; dat hebben meerdere mensen al gezien. Vermoedelijk schuilt het jong ergens in de bosjes.”

Alleen 's nachts actief

Dat de bever zich op klaarlichte dag laat zien, is bijzonder. Want volgens dierenarts Peter Klaver uit Dodewaard zijn deze dieren normaal alleen ‘s nachts actief.
“Doordat bevers vroeger erg gewild waren om hun bont en staarten, werd er veel op ze gejaagd. Hierdoor blijven ze overdag normaal gesproken in hun burcht en komen ze 's nachts naar buiten”, legt hij uit.
Klaver vertelt waarom bevers überhaupt burchten maken: “Ze bouwen die van hout en takken om zich te beschermen tegen roofdieren. De ingang van de burcht zit onder water, dus daar kunnen vijanden, zoals vossen, niet bij.”
Zie ook: