nieuws

VIDEO | Jorden redt vos van verdrinkingsdood

Het vosje met een van zijn redders.
Het vosje met een van zijn redders. © Jorden Spliethof
LOBITH - Jorden Spliethof heeft woensdag bij Lobith een zwemmende vos gered. Het dier was door het hoogwater in de problemen gekomen.
Jorden was samen met zijn collega op het water om bevers te tellen voor de Zoogdiervereniging. Maar naast de 14 bevers die ze vlak bij De Bijland en de Oude Waal zagen, zwom er ook een vos voorbij. Het dier was door het snel stijgende water op een eilandje gaan zitten, maar sprong het water in toen hij de twee mannen zag.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Jorden redt vos van verdrinkingsdood
"Waarschijnlijk schrok de vos van ons toen hij ons in de verte hoorde aankomen", blikt Jorden terug. "Hij begon te zwemmen. Maar dat deed hij wel de verkeerde kant op, want hij zwom zo ongeveer 400 meter van de vaste oever en omdat het daar alleen maar dieper werd, besloten wij het beest uit het water te halen."

'Hij probeerde mij nog te happen'

Uiteindelijk kon Jorden de vos in zijn nekvel grijpen. "Hij probeerde mij eerst nog te happen, want hij dacht natuurlijk: nu ben ik er geweest. Maar eenmaal in de kano was hij rustig en eigenlijk alleen maar aan het beven."
Eenmaal aan land hebben de twee mannen de vos losgelaten, waarna hij snel de vrijheid tegemoet rende.
Vossen kunnen overigens wel zwemmen, maar het zijn niet echte waterratten. Waarschijnlijk had de vos nog een droog plekje gevonden, waar hij wachtte tot het water zou zakken.