nieuws

'Toeristen jagen tientallen wilde koeien, kalfjes en paarden het hoge water in'

De dieren zoeken een veilige, droge plek.
De dieren zoeken een veilige, droge plek. © Nicole van de Peppel
BEUNINGEN - Tientallen wilde koeien, kalfjes en paarden zijn woensdagmiddag het water in gedreven door hoogwatertoeristen. Dat zegt Roeland Vermeulen, directeur van FREE Nature en beheerder van de dieren. Op social media worden zorgen geuit over de dieren, nu het water in de Waal stijgt.
De vluchtplaatsen voor de paarden en koeien van FREE Nature zijn inmiddels voor mensen afgesloten, zegt Vermeulen. "Op de vluchtplaats ligt hooi voor de dieren. De dieren zijn badend teruggekomen naar de vluchtplaats. Er zijn meer vluchtplaatsen, sommige worden door het hoogwater een eiland, maar we kunnen er altijd nog met een bootje naartoe. We zorgen dat er voldoende hooi ligt."

'Dieren in uiterwaarden worden verwaarloosd'

Op Twitter is te lezen dat mensen zich zorgen maken over het lot van de dieren. Dierenliefhebber Annemieke van Straaten, houdt de situatie bij Beuningen nauwlettend in de gaten.
Ze vindt het kwalijk dat de dieren niet droog kunnen staan en spreekt van verwaarlozing. "Ze kunnen niet droog staan en niet droog liggen. Het is er kleddernat en de dieren kunnen nergens schuilen. Als een paardenhouder zo met zijn dieren om zou gaan, zou het strafbaar zijn."

'Dieren staan hier veilig'

De beheerder van de koeien en paarden noemt de situatie 'niet zo spannend'. "Met water in de uiterwaarden hebben we eigenlijk ieder jaar wel te maken. Dit jaar is de waterstand wel het hoogste van de afgelopen tien jaar, maar de dieren staan daar veilig. De hoogwatervluchtplaats ligt hoger dan de dijk. Als het daar onder water komt te staan, loopt eerst het dorp Beuningen onder water."