Lokaal

Noordelijke richting rest voor groei DocksNLD

Noordelijke richting rest voor groei DocksNLD
Noordelijke richting rest voor groei DocksNLD © REGIO8
De uitbreiding van DocksNLD-2 in oostelijke richting lijkt definitief van de baan nadat Montferland tijdens een gesprek met de provincie nul op het rekest kreeg. Ook de suggestie om richting Duitsland uit te breiden is afgeschoten, waardoor alleen de uitbreiding in noordelijke richting tot de opties behoort.
“De mogelijkheid om daar niet mee in te stemmen, zien wij eigenlijk als nul”, aldus de Montferlandse wethouder Martin Som over de uitbreiding van DocksNLD-2 in noordelijke richting. Het college kreeg van de gemeenteraad de taak om de provincie middels een gesprek te overtuigen toch voor de uitbreiding in oostelijke richting te gaan. Samen met zijn collega-wethouder Walter Gerritsen kreeg Som van gedeputeerde Peter Kerris te horen dat dit geen optie is. “De provincie heeft in het gesprek bevestigd dat zij het unanieme advies van de regio Arnhem-Nijmegen opvolgt”, zegt Som. “Waarbij het rapport van Posad Maxwan onderschrijft dat we voorlopig niet aan de beurt zijn als we niet met optie C (noordelijke richting, red.) meegaan.”
Tijdens het gesprek had Kerris volgens Gerritsen een duidelijke boodschap voor Montferland over de verdeling van de gronden voor logistieke uitbreiding. “Hij heeft aangegeven dat hij de verdeling liever in Zevenaar had gehad, dan in onze oostelijke richting van DocksNLD”, vertelt de wethouder over de wens van de provincie om uit te breiden bij businesspark 7Poort. “Hij heeft ons te kennen gegeven dat als wij blijven pleiten voor uitbreiding in oostelijke richting, hij gaat switchten van aangewezen plek", vertelt Gerritsen. "Dan staan we volgens hem onder Zevenaar, die ook graag wil ontwikkelen.”

‘Herenakkoord met Zevenaar’

De Montferlandse gemeenteraad is nog steeds in discussie over het wel of niet vastleggen van de grond in de noordelijke uitbreidingsrichting. Waar de oppositiepartijen en coalitiepartij D66 openlijk hun twijfels uiten, hoopt Gerritsen alsnog op een akkoord. De tijd dringt, want 1 maart moeten gemeentes de uitbreidingsplannen hebben ingeleverd bij de provincie. Ondanks de hete adem van Zevenaar maakt Gerritsen zich geen zorgen: “We hebben een herenakkoord dat zij later willen uitbreiden en het nu aan ons gunnen.”

Uitbreiding naar Duitsland

Onlangs werd de optie geopperd voor de uitbreiding van DocksNLD-2 in Duitse richting. Waar het Montferlandse college aangaf hier geen heil in te zien, wees ook Kerris dit voorstel van de hand. “De gedeputeerde ziet het niet als realistisch dat wij over de invulling van logistiek op Duitse gronden gaan”, vertelt wethouder Som. “De provincie en de regio gaan over eigen gronden en niet over Duitse gronden.”
Foto: REGIO8
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!