Instellingen

Berkelland in beroep tegen uitspraak 5G-mast in Haarlo

De antennemast die al in Berkelland staat.
De antennemast die al in Berkelland staat. © Omroep Gelderland
HAARLO - De gemeente Berkelland gaat in hoger beroep tegen twee uitspraken van de rechtbank over de vergunning voor het plaatsen van een antennemast in Haarlo. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.
In 2018 heeft Berkelland een vergunning verleend om de mast te plaatsen. Omwonenden tekenden protest aan. Afgelopen december behandelde de rechtbank deze bezwaren en die oordeelde dat de gemeente de impact op het landschap niet goed genoeg heeft onderzocht.
Daarnaast oordeelde de rechter dat er recent onderzoek nodig is om te bepalen of de 5G-masten schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Volgens de rechtbank heeft de gemeente de vergunning verleend op basis van gedateerd onderzoek.

Niet mee eens

Berkelland is het niet eens met de uitspraak en tekent dus hoger beroep aan. In Haarlo moet een antennemast van 40 meter hoog komen om het mobiele netwerk te verbeteren. De beoogde locatie ligt aan de Dennenweg, ongeveer 500 meter van de bebouwde kom. Even verderop in Geesteren en op de Needse berg bij Neede komen wel antennemasten. Ook over de laatste locatie ontstonden bezwaren, vanwege de impact op het landschap.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!