nieuws

Treinreizigers geëvacueerd en schraaptreinen ingezet na rijp op bovenleiding

Vorst zorgt voor problemen met het treinverkeer
Vorst zorgt voor problemen met het treinverkeer © archief Omroep Gelderland
HARDERWIJK - Op het spoor zijn zondagmorgen door wisselstoringen en rijp aan de bovenleiding ritten vertraagd, of vervallen met de nodige gevolgen voor treinverkeer in Gelderland, vooral op de Veluwe. Uit een trein zijn vier reizigers geëvacueerd.
Tussen Amersfoort en Zwolle vielen treinen stil door rijp op de bovenleiding en een wisselstoring. Door ijs op de bovenleiding kunnen treinen niet voldoende spanning krijgen om te rijden. Een trein, waar geen reizigers in zaten, kon na een half uur weer doorrijden naar station ‘t Harde en om 9:45 uur verder naar station Zwolle.
In de andere gestrande trein zaten vier reizigers die om 9:00 uur per bus zijn geëvacueerd onder begeleiding van incidentenbestrijders van ProRail. Ook die trein kon uiteindelijk weer terugrijden naar Zwolle, rond 10:00 uur.

Schraaptreinen

Schraaptreinen hebben de bovenleidingen op dit traject schoongeveegd, meldde ProRail begin van de middag. "Deze treinen zijn beter bestand tegen de rijp en hebben het ijs van de bovenleiding weten te krijgen. In de loop van de ochtend zette bovendien dooi in. De treindienst kon vanaf 11:00 uur weer worden gestart."
Reizigers van en naar Zutphen moesten door een eerdere verstoring rekening houden met vertraging en uitval van treinen. Door opgelopen vertraging vervielen meerdere ritten tussen Zutphen en Apeldoorn. Ook tussen Lichtenvoorde en Winterswijk vielen zondagmorgen ritten uit.

Lege nachttrein

ProRail laat 's nachts lege treinen rijden om de bovenleiding ijsvrij te houden in de hoop veel storingen te voorkomen. "Helaas niet alle storingen", twitterde de spoorbeheerder.