Instellingen

'10-puntenplan' om scholen (deels) weer te openen

Het WALHALLAb in Zutphen
Het WALHALLAb in Zutphen © WALHALLAb
ZUTPHEN - Ruim veertig maatschappelijke organisaties hebben een '10-puntenplan' opgesteld met mogelijkheden om veilig scholen weer te kunnen openen.
In het plan staat bijvoorbeeld een suggestie om ook sporthallen in te zetten als onderwijslocatie.
Jongerenbroedplaats WALHALLAb Zutphen is een van de ondertekenaars. "Wij willen dat allerlei alternatieven onderzocht worden. En dat jongeren mee kunnen praten over wat ze willen en nodig hebben", zegt directeur-bestuurder Reinier Snel.
Belangrijke voorwaarde voor WALHALLAb bij de heropening is de veiligheid. "Ook voor leraren. Die moeten er wel voor zijn." Hij nodigt ze graag uit om mee te denken. "We moeten alles doen wat we veilig kunnen doen."

Geen school

De Zutphense organisatie noemt zichzelf nadrukkelijk geen school. "Bij ons kunnen jongeren met elkaar zich verder ontwikkelen. Alles wat wij organiseren is voor jongeren en door jongeren. Volwassenen doen een stapje achteruit", aldus de directeur-bestuurder.
Bij de locaties kunnen jongeren bijvoorbeeld creatief bezig zijn, of een drone leren bouwen. "Ik geniet er het meest van als ik jongeren met elkaar volwassen gesprekken zie voeren, en ze zie opbloeien."

Gedeeltelijk open

Ook tijdens de lockdown houden ze nog steeds af en toe bijeenkomsten met jongeren. "Op anderhalve meter in een grote ruimte met beperkte aantallen." Iedere vrijdag, en binnenkort ook iedere woensdag, is de locatie een paar uur open.
Volgens Snel is dat ook nodig. "Opgroeien doe je niet alleen. Door sociaal contact leren jongeren van elkaar. Zo bij elkaar komen heeft zoveel meer waarde dan achter een schermpje zitten wat je makkelijk uit kan zetten."
Hij hoopt dan ook dat de overheid de mogelijkheden onderzoekt. "Tuurlijk wil ik graag dat onze organisatie erbij betrokken wordt. Maar het is ook een open brief: we moeten met elkaar blijven kijken naar wat er kan."
Andere ondertekenaars van het 10-puntenplan zijn onder meer Unicef en Jantje Beton, eveneens organisaties die in het oog houden wat kinderen en jongeren nodig hebben.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!