nieuws

Coronavaccin gehad? Nog niet direct knuffelen!

Steeds meer zorgmedewerkers en ouderen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus.
Steeds meer zorgmedewerkers en ouderen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Steeds meer zorgmedewerkers en ouderen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Maar microbioloog Andreas Voss, verbonden aan het Nijmeegse CWZ, waarschuwt dat je na de prik niet meteen met elkaar moet gaan knuffelen.
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Na vaccinatie word je niet meer ziek, maar volgens Voss is nog niet bekend of de prik er ook voor zorgt dat je anderen niet meer kunt besmetten met het coronavirus. "De eerste vaccinatie geeft zicht op licht aan het einde van de tunnel, maar geeft zeker niet de vrijheid om te knuffelen", benadrukt hij.
Voor een goede bescherming tegen de ziekte zijn er eerst twéé vaccinaties nodig. Voss legt uit dat het even duurt voordat je lichaam antistoffen heeft aangemaakt tegen het coronavirus. "Mensen die zijn gevaccineerd worden zelf niet meer ziek, maar kunnen wel het virus bij zich hebben. Daarom is een volledige vaccinatie geen vrijbrief om te knuffelen."

Hopelijk na de zomer een knuffel

Maar wanneer verwacht Voss dat we wel weer kunnen knuffelen? "Hopelijk eind van de zomer of iets later, mits er voldoende mensen zijn gevaccineerd."