nieuws

De Zwarte Cross wil naar september: 'Liever dan, dan helemaal niet'

Tienduizenden bezoekers op de Zwarte Cross.
Tienduizenden bezoekers op de Zwarte Cross. © Omroep Gelderland.
LICHTENVOORDE - Het festival de Zwarte Cross gaat mogelijk naar september. Dat bevestigt Pieter Holkenborg namens de Feestfabriek, die het festival organiseert.
"We zijn in gesprek met de gemeente, grondeigenaren en leveranciers om te kijken of dat mogelijk is. Maar de gemeente is nu de belangrijkste pion", stelt Holkenborg. Het festival wil graag uitwijken naar september omdat het nog niet duidelijk is of de Zwarte Cross in juli gehouden kan worden door het coronavirus.
"Of het ook daadwerkelijk gaat lukken, kunnen we nog niet zeggen. Maar we werken heel goed met de gemeente samen en ook voor de omgeving is het een belangrijk evenement dat gehouden wordt. Het is ook voor hun gunstig om het te laten slagen", aldus Holkenborg. "De gesprekken gaan prettig."

Minder weer?

Oorspronkelijk stond de Zwarte Cross dit jaar gepland van 15 tot en met 18 juli, midden in de zomer. Nu gaat het festival naar een wat meer onzekere periode qua weer. "De zomer is ook het leukste en het lekkerste. Maar in september is het ook vaak mooi weer. Ik heb vaak genoeg in een korte broek in Lichtenvoorde op de kermis gestaan, in september. Het is voor ons ook een uitwijkdatum. Liever in september een festival, dan helemaal niet."

Gemeente kan geen duidelijkheid bieden

Burgemeester Annette Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre laat donderdag weten de Zwarte Cross geen duidelijkheid te kunnen bieden voor september.
“De Zwarte Cross is een belangrijk evenement voor Oost Gelre en voor de Achterhoek. We kijken allemaal uit naar het moment waarop we weer samen dit prachtige evenement kunnen beleven. Ik denk dat het heel verstandig is dat de Zwarte Cross zich voorbereidt op een scenario dat juli nog te vroeg komt. En dat ze nu al in een vroegtijdig stadium nadenken over een alternatief scenario, bijvoorbeeld de verplaatsing naar september."
"Maar dat heeft natuurlijk veel voeten in de aarde en er zijn veel onzekerheden. We zouden het liefste snel duidelijkheid geven over wat er wel en niet mogelijk is, maar die duidelijkheid kan niemand helaas nog bieden. Behalve de onzekere coronasituatie vraagt het evenement ook een grote personele inzet van bijvoorbeeld politie, brandweer, rode kruis, GHOR en Rijkswaterstaat. En ook hiervoor geldt dat het de vraag is of deze inzet, gelet op de druk die nu op deze partners rust, kan worden geleverd.

'Aan bereidheid ligt het niet'

Toch is de gemeente wel bereid mee te werken: "Ik weet dat er bij alle diensten een grote sympathie is voor de Zwarte Cross, ontstaan vanuit de goede samenwerking in de vele jaren dat het evenement nu in Oost Gelre wordt georganiseerd. Aan de bereidheid om hier aan mee te werken zal het wat mij betreft niet liggen. We gaan de komende periode het gesprek hierover voeren", vertelt Bronsvoort.