nieuws

Er is een noodbevel van kracht, maar wat houdt dat precies in?

Zondagmiddag ging het op verschillende plaatsen in Nederland mis tijdens rellen.
Zondagmiddag ging het op verschillende plaatsen in Nederland mis tijdens rellen. © ANP
NIJMEGEN - De laatste dagen leggen burgemeesters steeds vaker een noodbevel op. Maar wat houdt het exact in? We leggen het in dit artikel uit.
Wat houdt het bevel in?
In uitzonderlijke omstandigheden kan een burgemeester een noodbevel uitvaardigen. In zo'n geval mag een burgemeester afwijken van de normale wet. Maar dit mag niet zomaar. Zo mag een noodbevel alleen als de normale bevoegdheden van een burgemeester niet genoeg zijn om een plaats veilig te houden. Ook moet bij een noodbevel sprake zijn van levensbelang.
Wanneer wordt zo'n noodbevel ingezet?
Een noodbevel wordt afgekondigd bij oproer, zoals ernstige verstoring van de openbare orde en een volksopstand. Maar ook bij rampen of zware ongevallen. Daarnaast kan een noodbevel ook ingezet worden als ergens een groot risico op ernstige onrust is.
Wat betekent dat voor de plek waar het noodbevel geldt?
Dat wisselt per keer. Een burgemeester mag met een noodbevel afwijken van de normale wet, maar moet dit afstemmen op de situatie. Hoe groter het gevaar op een plek, hoe verder het noodbevel kan gaan. Zo kunnen mensen verzocht worden zich niet op straat te begeven en kan de politie mensen fouilleren op straat, maar als het nodig is kan de omgeving in geval van een ramp ook geëvacueerd worden.
Hoe lang geldt een noodbevel?
Dat staat niet vast. Een burgemeester is niet verplicht aan te geven hoe lang een noodbevel van kracht is. Een noodbevel geldt zolang een burgemeester het nodig vindt.