nieuws

Piloten verblind door laserpen, vader en zoon vrijgesproken

Illustratieve afbeelding
Illustratieve afbeelding © Rechtspraak.nl
AFFERDEN - Een 59-jarige man en zijn 21-jarige zoon uit Afferden zijn maandag vrijgesproken van het met een laserpen beschijnen van een Apache gevechtshelikopter. Volgens de rechtbank is niet vast te stellen wie met de laserpen richting de helikopter heeft geschenen.
Op 23 april 2019 werd vanuit de tuin van de vader en de zoon enkele seconden de cockpit van een overvliegende Apache helikopter beschenen. Daardoor raakten de gezagvoerder en de copiloot verblind en gedesoriënteerd. Ook voelden ze een stekende pijn in hun ogen. Desondanks wisten ze veilig op de bestemming aan te komen. Ze hadden nog wel dagenlang last van hun ogen en konden niet werken.

Drie laserpennen

In de woning van de vader en zoon werden na het incident drie laserpennen in beslag genomen. Behalve hen waren er nog drie gezinsleden thuis.
Het OM vroeg om vrijspraak van de vader. Tegen de zoon werd negen maanden voorwaardelijke celstraf en een taakstraf van 240 uur geëist. De officier van justitie vond bewezen dat de zoon de dader is en ging ervan uit dat de vader een valse bekentenis aflegde om zijn zoon te beschermen.

Schuld niet te bewijzen

Volgens de rechtbank staat het vast dat er maar één dader is. De rechtbank vindt de verklaring van de vader niet overeenkomen met wat er gebeurd is. Hij werd daarom van alle feiten vrijgesproken.
De zoon heeft steeds ontkend de dader te zijn. De rechtbank heeft vader weliswaar vrijgesproken, maar dat maakt niet dat daarmee de schuld van de zoon vast staat. De rechtbank kan niet vaststellen wie de dader is. Bij gebrek aan bewijs is daarom de zoon ook vrijgesproken. De laserpennen die in beslag genomen zijn, krijgt de zoon niet terug.