nieuws

Zo stil is het op straat nu er een avondklok is

Stilte op de snelweg op de A50 bij Schaarsbergen.
Stilte op de snelweg op de A50 bij Schaarsbergen. © Jean-Marc Regelink/Persbureau Heitink
ARNHEM - Het was een historisch moment: om 21.00 uur ging de avondklok in, als maatregel om het coronavirus in te dammen. Sindsdien is het stil op straat, op een politieauto, bezorgbrommer of lijnbus na.
Vlak na negenen was het al snel rustig op de Gelderse wegen, zoals op de A50 bij Arnhem (zie hoofdfoto). Ook op de carpoolplaats bij stadion GelreDome, waar het volgens videocorrespondent Roland Heitink normaal 's avonds vol staat met auto's met jeugd erin, is het nu volledig stil en leeg.
Een uitgestorven parkeerplaats bij GelreDome.
Een uitgestorven parkeerplaats bij GelreDome. © Roland Heitink/Persbureau Heitink
Op de weg in Arnhem is het volgens Heitink een stuk rustiger dan normaal, maar niet helemaal uitgestorven. Her en der rijdt er een politieauto rond.
Title
Op de snelweg zag het er zaterdagavond heel anders uit dan een dag eerder:
Title
Langs de A2 bij Zaltbommel staan veel meer politieauto's. Daar vindt een grote politiecontrole plaats. Iedereen die richting het zuiden rijdt wordt van de weg gehaald en moet laten zien dat ze met een geldige reden buiten zijn. Er wordt volop bekeurd.
Er worden volop bekeuringen uitgedeeld.
Er worden volop bekeuringen uitgedeeld. © Bart Meesters/Meesters Multimedia
Op de treinstations is het erg rustig, meldt de NS. Dat is ook zo op station Harderwijk, daar loopt vrijwel niemand, is te zien op de webcam.

Stil op straat

Het centrum van Nijmegen is uitgestorven. Sher Kaareman maakte deze foto in de Burchtstraat, een minuut nadat de avondklok inging.
Uitgestorven Burchtstraat in Nijmegen.
Uitgestorven Burchtstraat in Nijmegen. © Sher Kaareman
Ook in Tiel is het stil op straat.
In Apeldoorn zien we hetzelfde beeld. Op het kruispunt van de Arnhemseweg met de Aluminiumweg en de Ravenweg is te zien dat er nog vrijwel geen verkeer rijdt, behalve af en toe een bezorgbrommer of een lijnbus.