Instellingen

Help, de oppas kan door de avondklok niet meer naar huis

Oppassen is geen geldige reden om tijdens de avondklok buiten te zijn.
Oppassen is geen geldige reden om tijdens de avondklok buiten te zijn. © ANP (ter illustratie
DOESBURG - Een oppas vinden is door de avondklok niet zo eenvoudig. Dat merkt Nicky Swiers uit Doesburg. "Mijn man werkt bij de supermarkt en ik in de zorg. We zijn geregeld 's avonds aan het werk, maar het wordt met de avondklok wel heel lastig om oppas te vinden."
Samen met haar man Pepijn heeft Nicky twee kinderen van 1 en 4 jaar. De opa's en oma's passen veelvuldig op en zij krijgen geen ontheffing om tijdens de avondklok buiten te zijn, zo laat de Rijksoverheid op de website duidelijk weten.
"Ik werk in de zorg, vaak tot 23.00 uur. Pepijn werkt in een supermarkt in Arnhem. Die sluit om 20.00 uur, maar dan moeten ze nog aan de slag om de winkel klaar te maken voor de volgende ochtend", legt Nicky uit.

Mijn moeder past op, maar werkt ook in de zorg

De enige oplossing die Nicky nu ziet is dat haar man toch zo snel mogelijk na sluitingstijd in de auto stapt, zodat hij snel naar huis kan rijden. Dan heeft de oppas nog ongeveer een kwartier om thuis te komen.
"Dat redden alleen de twee oma's, de andere vaste oppassers wonen te ver weg om binnen de avondkloktijden thuis te kunnen komen. Mijn moeder werkt ook in de zorg, dus zij kan ook vaak niet", schetst Nicky het probleem.

Zorgbonus gaat op aan avondklokboetes

Ze is bang dat de bonus van duizend euro die zorgmedewerkers aan het eind van het jaar kregen, straks opgaat aan boetes voor de oppas die na 21.00 uur de straat op moet om thuis te komen. "Ik snap de maatregelen en ik snap dat het moet. Maar vorig jaar waren zorgmedewerkers nog zo belangrijk en nu is het opeens mijn probleem."
Kom jij ook in de knel door de avondklok? Stuur ons een appje via het telefoonnummer hieronder.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!