nieuws

Hier gaan eind dit jaar de eerste waterstofbussen de weg op

Eind 2021 gaan de waterstofbussen de weg op.
Eind 2021 gaan de waterstofbussen de weg op. © Arriva/Solaris Bus & Coach
Vervoerder Arriva gaat vanaf december tien waterstofbussen mee laten draaien in de dienstregeling. Je kunt de 12 meter lange waterstofbussen van Poolse makelij tegenkomen in de Achterhoek en in de zogenoemde Cleantechregio Zutphen en Apeldoorn.
Arriva verwacht met de waterstofbussen meer dan een miljoen kilometer per jaar te gaan rijden.
De aanschaf van de bussen wordt gedaan door de provincie Gelderland, die hiervoor een subsidie krijgt van de Europese Unie. Europa heeft een programma voor stimulering van emissieloos openbaar vervoer. Per bus ontvangt de provincie 148.000 euro subsidie. Daarnaast investeren provincie, Europa en Arriva gezamenlijk nog ruim zes miljoen euro om het hele project te bekostigen.

Milieuvriendelijker en stil

Het Poolse bedrijf Solaris Bus & Coach gaat de voertuigen produceren. De bussen stoten alleen water uit, wat bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit. Ook maken ze amper geluid en kun je onderweg straks je mobiel opladen in één van de usb-oplaadpunten. Voor de chauffeurs gaat er ook het één en ander veranderen. Zij gaan met camera's werken in plaats van zijspiegels, waardoor de kans op botsingen kleiner moet worden.

Tanken in Doetinchem of Groenlo

De bedoeling is dat chauffeurs straks ook in de regio ook waterstof kunnen tanken. Met steun van de provincie wil Arriva een waterstofvulpunt realiseren in Doetinchem of Groenlo. "Het is de bedoeling dat dit op termijn een openbaar toegankelijk tankstation wordt", aldus Arriva.