nieuws

Elburgse buren hebben al jaren ruzie met de gemeente

Alex Hartman voor een van zijn borden.
Alex Hartman voor een van zijn borden. © Omroep Gelderland
Sinds de komst van een nieuwbouwwijk in Elburg liggen twee buurmannen al ruim zeven jaar in de clinch met de gemeente Elburg. De buren voelen zich niet gehoord.
Een van de dingen die ze graag willen is een droge tuin. Sinds de aanleg van nieuwbouwwijk Vosseakker in 2014 stroomt het regenwater de tuin van Alex Hartman binnen. Het grondpeil van die wijk ligt een stuk hoger. "Het gras groeit niet meer, dat wordt alleen maar mos", zegt gedupeerde Hartman.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Title
Hij heeft, uit onvrede, meerdere protestborden in zijn tuin staan. Daar is onder andere te lezen: "Wij hebben altijd gelijk. Wij bepalen. Afz. Gemeente Elburg. Grote Schande" en "Stem LEV, SGP weg ermee."
De tekst gaat verder onder de foto:
Protestbord van Alex Hartman
Protestbord van Alex Hartman © Omroep Gelderland

Hartmans buurman Aart Bosmans kampt met dezelfde problemen. Een keerwand in de grond om het water tegen te houden moest dé oplossing zijn. Een mediationtraject tussen de buren en de gemeente zorgde alleen voor nog meer verwarring.

'Als 't je niet aanstaat, ga je maar verhuizen'

"Wat de gemeente Elburg doet: je gaat om tafel en schrijft dingen op. Maar elke keer zag ik dat het in de uitvoering niet werd gedaan", zegt Bosmans. Ze zeggen letterlijk tegen mij: "Als 't je niet aanstaat, ga je maar verhuizen."
"Je koopt een huis, een plek waarvan je denkt hier wil ik oud worden. Als dan de gemeente in dat hele proces bestemmingsplannen en woningen aanpast, dan ben je een soort speelbal", vertelt Bosmans.

Gemeente: inwoners tevreden

"Over het algemeen is men tevreden over onze dienstverlening", zegt burgemeester Jan Nathan Rozendaal. "We doen iedere twee jaar een onderzoek onder alle inwoners en wij scoren daarbij bovengemiddeld ten opzichte van andere gemeenten. Maar er zullen ook casussen zijn waarbij mensen niet krijgen wat ze graag willen, omdat de politiek andere keuzes maakt."
In het nieuwe tv-programma 'In het vizier van De Jager' gaat Inge de Jager op zoek naar mensen die in de knel zitten, zich niet gehoord voelen en met de rug tegen de muur staan. De aflevering is elke donderdag te zien, vanaf 17.20 uur bij TV Gelderland. De uitzending wordt daarna ieder uur herhaald en is ook terug te kijken via Uitzending Gemist. Loop jij ook tegen dit soort zaken aan? De redactie van In het vizier van De Jager wil graag met je in contact komen. Je kunt een mail sturen naar inhetvizier@gld.nl.