nieuws

Tientallen agenten steken doodzieke collega 'Hennep Harry' hart onder de riem

Tientallen agenten steken doodzieke collega 'Hennep Harry' hart onder de riem.
Tientallen agenten steken doodzieke collega 'Hennep Harry' hart onder de riem. © RTV Oost/Oene Loonstra
NEEDE - Tientallen agenten van de politie Oost-Nederland hebben woensdagmiddag tijdens een indrukwekkende actie hun doodzieke collega (62) een emotioneel hart onder de riem gestoken. De patiënt uit Neede was volkomen overrompeld, maar toonde zich zwaaiend vanachter glas aangenaam verrast.
Tot voor kort leek er nog niets aan de hand. Maar toen agent 'Hennep Harry' - de politie vraagt om niet zijn echte naam te gebruiken - zich twee weken geleden met medische klachten bij een arts meldde, werd na onderzoek een tumor in zijn hersenen vastgesteld.
Niet alleen bleek dat behandeling geen enkele zin meer had, ook werd duidelijk dat de diender nog maar kort te leven heeft, zo meldt RTV Oost.

Bijnaam

Zijn opmerkelijke bijnaam heeft Harry overigens te danken aan zijn carrière bij de politie. De agent was vooral belast met het oprollen van wietplantages. In zijn lange loopbaan heeft hij zodoende talloze hennephokken ontmanteld. Dat leverde hem binnen de politie het koosnaampje 'Hennep Harry' op.
Nadat recent duidelijk werd dat Harry ongeneeslijk ziek is, kwamen agenten van de politie Oost-Nederland twee dagen geleden spontaan op het idee van de morele steunactie.
Tekst gaat verder onder de foto.
Een colonne van circa 130 auto's en politiemotoren trok woensdag naar Neede.
Een colonne van circa 130 auto's en politiemotoren trok woensdag naar Neede. © RTV Oost / Oene Loonstra

Colonne

Vandaar dat een colonne van circa 130 auto's woensdagmiddag afreisde naar Neede, waar Harry met zijn gezin woont. De stoet werd voorafgegaan en afgesloten door tientallen motorrijders.
Met de Achterhoekse agent gaat het intussen erg slecht. Slechts twee weken nadat de kanker werd vastgesteld, heeft hij nu al grote moeite met praten. Niettemin kon de patiënt de actie van zijn collega's enorm waarderen. Er vloeiden veel tranen.
'Hennep Harry' wist dus van niets. Het enige waarover hij vooraf was ingeseind, was dat hij voor het raam klaar moest gaan zitten. Waarna zijn collega's naar hem zwaaiden. Omwonenden maakten van de gelegenheid meteen dankbaar gebruik om ook een laatste groet te brengen aan hun doodzieke buurman.
De politie maakte een video van de colonne.