Instellingen

Avondklok? Déze Gelderse plaatsen hebben er al eeuwen eentje

De 'papklok' van de Grote Of Barbarakerk in Culemborg is elke dag te horen.
De 'papklok' van de Grote Of Barbarakerk in Culemborg is elke dag te horen. © Google Streetview
CULEMBORG - Het geluid van een avondklok, daar kijken ze niet overal van op. In diverse Gelderse gemeenten klinkt al sinds jaar en dag een avondklok. Die zogenoemde papklok kondigde aan dat de stadspoorten dicht gingen en het tijd was voor een bord pap.
De traditie om de klokken te luiden is al eeuwen oud. Oorspronkelijk om inwoners te waarschuwen dat zij zich naar huis moesten haasten, om niet voor een dichte stadspoort te komen staan. Want dan had je pech, legt stadshistoricus Bert Blommers uit: ''de poorten gingen niet voor niets dicht. Dat was om ongein te voorkomen.''
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Title

Het is een traditie

In Culemborg is het de klok van de gebroeders Hemony in de Grote Of Barbarakerk die elke dag om 21.55 uur nog te horen is. Ook al heeft de stad allang geen stadspoorten meer. Het luiden van de klok is nu een herinnering aan vroeger. "Het is een traditie, een stad heeft altijd zijn eigen gewoontes, iets waar je wat van de bewoners in herkent", vertelt Blommers.
Ook onder meer Putten, Doesburg, Ede, Lochem, Terborg, Lunteren, Zutphen, Aalten, Hummelo, Winterswijk, Huissen, Gendringen, Otterlo en Zelhem kennen nog een papklok.

Met een warme buik naar bed

De klok kreeg de naam 'papklok' omdat mensen wisten dat bij thuiskomst een bord pap op hen te wachten stond. Naast de waarschuwing dat zij zich moesten haasten, associeerden zij de klok al snel met de warme hap. Uit welk jaar de traditie precies stamt, is onduidelijk. Maar het is al eeuwenlang zo.
De gemeente Culemborg laat overigens weten de kloktijden niet aan te passen aan de avondklok die het demissionaire kabinet voorstelt. Een woordvoerder van de gemeente: "Daar is de klok niet voor bedoeld."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!