Instellingen

Hoogleraar die 'ongepast' handelde in najaar 2022 weer welkom op Radboud Universiteit

Radboud Universiteit.
Radboud Universiteit. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De Radboud-docent die vanwege zijn ongepaste gedrag is weggestuurd van de universiteit, mag voorlopig nog geen colleges geven. Hij zou eigenlijk weer vanaf februari voor de klas staan, maar zijn faculteit vindt dat nu niet verstandig.
Hoogleraar Paul Bakker is vanwege zijn dubieuze gedrag al een tijdje niet meer aanwezig op de Radboud Universiteit. Hij zou decaan worden van de faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen, maar ook dat ging niet door.
Uit onderzoek blijkt dat 'meerdere signalen uit meerdere bronnen' aangeven dat hij ongepast heeft gehandeld. Wat dat precies betekent, is niet bekend. Betrokkenen willen anoniem blijven en weigeren een reactie te geven.
Het plan was eigenlijk dat Bakker vanaf februari dit jaar weer voor de klas zou staan. Nu heeft de universiteit besloten hem op een later moment weer binnen te halen.
"Hij geeft de komende anderhalf jaar geen onderwijs, omdat er een langere afkoelingsperiode nodig is", vertelt een woordvoerder van de Radboud. "De manier waarop het onderwerp de hele faculteit heeft geraakt, medewerkers en studenten, is meegewogen. De media-aandacht die de emoties heeft versterkt, speelt ook een rol."

Studenten maken zich zorgen

Het hele schooljaar 2021-2022 mag de hoogleraar dus geen colleges geven. Pas in het eerstvolgende semester daarna kan hij die taak weer oppakken. "Dan moet er binnen de faculteit voldoende vertrouwen zijn opnieuw samen te kunnen functioneren", aldus de woordvoerder. Bakker mag zich ondertussen wel met andere activiteiten bezighouden, zoals het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek.
De mogelijke terugkeer van de docent heeft bij zijn studenten voor heel wat spanningen gezorgd. Twee van hen begonnen eind vorig jaar een petitie, waarmee ze pleiten voor meer transparantie. Ze willen weten wat er precies is gebeurd. Hoewel het stuk bijna 160 keer is ondertekend, hebben ze die duidelijkheid nooit gekregen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!