nieuws

Steenmarter die grote stroomstoring veroorzaakte naar museum

De Hoogspanningsmarter.
De Hoogspanningsmarter. © Natuurhistorisch Museum Rotterdam
BORCULO - De steenmarter die dinsdag een grote stroomstoring in de Achterhoek veroorzaakte, gaat naar het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.
De steenmarter kroop dinsdagmorgen vroeg in een onderstation van netbeheerder Liander in Borculo. Daar klom het beestje op een rails met een hoog voltage en veroorzaakte zo kortsluiting. De steenmarter overleefde dat niet en bijna 11.000 huishoudens zaten zonder stroom.

De Hoogspanningsmarter

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam heeft de steenmarter opgenomen in de collectie. Het gaat deel uitmaken van de tentoonstelling 'Dode dieren met een verhaal', zegt museumconservator Bram Langeveld.
De Hoogspanningsmarter, zoals het museum het dier noemt, ligt nu in een diepvries in het museum en wordt later geprepareerd, zodat het dier getoond kan worden als het museum weer opengaat.
De overleden steenmarter die de stroomstoring veroorzaakte.
De overleden steenmarter die de stroomstoring veroorzaakte. © Liander
Het Natuurhistorisch Museum verzamelt dierlijke elektrocutieslachtoffers. Zo bezit het museum ook de marter die bij het Europese kernonderzoeksinstituut CERN in Zwitserland voor een stroomstoring zorgde, een duif die de straatverlichting uitschakelde in een groot deel van Friesland en op Ameland en Terschelling en een rat die in Flevoland het signaal van mobiele telefoons verstoorde.