nieuws

Barneveld blij dat kogel door de kerk is bij fusie

Het gemeentehuis van Barneveld.
Het gemeentehuis van Barneveld. © Google Street View
BARNEVELD - De gemeente Barneveld is blij dat er een keuze is gemaakt rondom de herindeling van Scherpenzeel en Barneveld. "Er moest een besluit worden genomen."
Dinsdagmiddag maakte de provincie bekend dat het Barneveld en Scherpenzeel wil gaan herindelen. "Een extra dorp past heel goed bij de gemeente", zegt wethouder Hans van Daalen. "Het is een logische gedachte, ook qua samenstelling van de bevolking. Barneveld groeit, Barneveld heeft ambitie en dit geeft ons wel meer slagkracht", blikt hij vooruit.
Maar in Scherpenzeel zijn ze helemaal niet blij met de herindeling. Het college wil graag zelfstandig blijven, zij hadden veel liever een intensieve samenwerking gezien. "Maar voor Barneveld heeft dat weinig meerwaarde", denkt de wethouder. "Het levert voor ons weinig extra's op als we samen met een buurgemeente een inhoudelijke koers gaan uitstippelen. En wij zijn verantwoordelijk voor Barneveldse belangen."

'Relatie is prima'

Toch ontbrak er ook vertrouwen in het proces van die samenwerking. "Dat het ergens toe gaat leiden. De relatie met de Scherpenzeelse politiek is prima. De contacten zijn er", aldus Van Daalen.
Er speelt ook wel iets anders, zegt burgemeester Asje van Dijk. "Er zijn wisselende geluiden. Wisselende colleges, spanningen in de raad. Als je dan met jouw beleid afhankelijk ben van een besluit in Scherpenzeel, wordt het daar niet makkelijker op."

Lichte of zware variant?

De voorgenomen herindeling moet nu worden uitgewerkt. Daar zijn twee mogelijkheden: een lichte of een zware variant. Bij een lichte herindeling wordt Scherpenzeel bij Barneveld gevoegd, bij een zware herindeling ontstaat er een nieuwe gemeente. "Onze voorkeur is een lichte variant. Dat is veel aantrekkelijker en veel overzichtelijker", aldus Van Daalen.
Want dan hoeven bijvoorbeeld niet alle ambtenaren te solliciteren op de eigen functie. "Dat moeten we echt proberen te voorkomen", zegt burgemeester Van Dijk. Maar bij een lichte herindeling moeten beide gemeenten instemmen met het voorstel. En Scherpenzeel wil helemaal niet heringedeeld worden.