nieuws

Verdachten drugslab: 'We kwamen een muurschildering maken'

drugslab ontdekt in Emst
drugslab ontdekt in Emst © Omroep Gelderland
EMST - De twee Mexicanen die eind oktober zijn opgepakt bij een drugslab in een voormalig partycentrum in Emst, beweren dat ze er een muurschildering kwamen maken. Justitie gaat ervan uit dat ze bewust zijn ingevlogen om de harddrug crystal meth te koken. De twee Mexicanen en ook een verdachte uit Oekraïne moesten dinsdag voor het eerst voor de rechter verschijnen.
De drie mannen, allemaal dertigers, werden bij de politie-inval niet in het lab zelf opgepakt, maar in andere leefruimtes van het oude partycentrum.
Het pand was sinds mei verhuurd en het drugslab zat in één van de kamers. Er werden veel chemicaliën gevonden die inmiddels zijn onderzocht door het NFI. De mannen worden verdacht van de productie en het in het bezit hebben van crystal meth.

'Verkeerde moment op verkeerde plek'

De verdachten ontkennen alle drie dat ze iets met de criminele activiteiten te maken hebben gehad. De Mexicaanse verdachten zouden er een muurschildering komen maken, maar vaag blijft waar die dan precies moest komen en wie hun opdrachtgever was.
Bovendien is er volgens justitie helemaal geen verf gevonden. De verdachte uit Oekraïne zou op 'het verkeerde moment op het verkeerde plek' zijn geweest, aldus zijn advocaat. Heel spraakzaam waren de drie buitenlandse verdachten op de zitting niet.
De advocaten hebben allemaal om opheffing of schorsing van de voorlopige hechtenis van hun cliënten gevraagd. Maar de rechtbank heeft hier niet mee ingestemd.
De zaak gaat verder op 23 maart. Een strafeis zal er ook dan nog niet komen.

Zie ook: