nieuws

Diefstal uit Afrika Museum: boetes en voorwaardelijke celstraffen

De activisten die het beeld meenamen uit het Afrika Museum.
De activisten die het beeld meenamen uit het Afrika Museum. © Omroep Gelderland
BERG EN DAL - De vijf activisten die ervan worden verdacht een beeld uit het Afrika Museum in Berg en Dal te hebben gestolen, hebben dinsdag boetes en een voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen. Het vijftal werd buiten het museum aangehouden met het Congolese grafbeeldje nog in de hand.
De groep krijgt een geldboete van 250 euro. De woordvoerder van de actiegroep, een 42-jarige Fransman, krijgt ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden.
De vier anderen krijgen een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. Allen krijgen een locatieverbod van drie jaar opgelegd voor het Afrika Museum en nog drie andere Nederlandse musea waarin Afrikaanse kunst tentoongesteld wordt.
De activisten, drie mannen en twee vrouwen uit Frankrijk en België, zonden hun actie afgelopen september live uit op internet. De diefstal was bedoeld als protest tegen het bezit en tentoonstellen van beelden en kunst die in het verleden in Afrika zijn gestolen.
Tekst gaat verder onder de foto.
Het bewuste beeldje uit het Afrika Museum.
Het bewuste beeldje uit het Afrika Museum. © Ferry Herrebrugh
We willen ons erfgoed terug
De groep, die zich Unité Dignité Courage noemt, liet na de actie weten 'nog lang niet klaar te zijn in Nederland'. "We moeten nu het land uit, maar er zijn twee of drie musea met Afrikaanse kunst hier dus we komen terug", zei één van hen. "We willen ons erfgoed terug.”
Het Afrika Museum liet weten voorstander te zijn van het teruggeven van koloniale kunst, maar alleen als dat op een 'normale manier' gebeurt. "Het is goed dat er discussie wordt gevoerd over de herkomst van roofkunst, maar een strafbaar feit plegen is een brug te ver", zei museumdirecteur Stijn Schonerwoerd.

Zie ook: