Instellingen

Astrid heeft een kastje met eten en iedereen mag er wat uit pakken

Astrid Broekhuizen bij haar deelkastje.
Astrid Broekhuizen bij haar deelkastje. © Omroep Gelderland
NIJKERK - "Veel mensen weten het kastje al te vinden en pakken er regelmatig wat uit of zetten er juist wat in", vertelt Astrid Broekhuizen. Sinds anderhalf jaar heeft zij aan het begin van de oprit van haar huis een klein kastje staan met voedselproducten en dat is een succes, want er wordt gretig gebruik gemaakt van haar deelkastje.
Astrid kwam op het idee voor het deelkastje via een collega, die zelf ook een kastje heeft. Zij was zo enthousiast dat Astrid zich ook aanmeldde bij Stichting Sogoed. Deze landelijke stichting zet zich in voor mensen die het minder breed hebben en draagt hiermee bij aan een groenere planeet door voedselverspilling tegen te gaan.
"Ik ben zelf altijd wel milieubewust bezig en ook tegen verspilling. Je hebt gewoon af en toe spullen in de keukenkast die je zelf niet gebruikt, maar die nog goed zijn. Nou, dan heb je daar nu een mooie bestemming voor", aldus Astrid.
Tekst gaat verder onder video:
Title

Ik vind het fijn om te kunnen delen

Het kastje is er voor iedereen, maar hoofdzakelijk voor mensen die financieel niet altijd de middelen hebben om iets extra's te kopen. Astrid houdt de kast zelf bij en zet er regelmatig wat in, zoals blikken soep, pakken rijst. "Het gaat vooral om houdbare producten", laat Astrid weten.
Er zijn niet echt regels als het gaat om het gebruik van het kastje. "Mensen mogen gewoon wat uit het kastje pakken, zonder dat ze daarvoor wat terug moeten leggen, ze mogen ook producten ruilen."
Het kastje is zo geplaatst dat mensen vrij anoniem erbij kunnen. Astrid heeft dan ook geen contact met de mensen die gebruik maken van de deelkast: "Ik heb geen idee, maar dat is voor mij ook niet van belang. Ik houd van mensen en ik vind het fijn om te kunnen delen".
Het Deelkastje van Astrid Broekhuizen
Het Deelkastje van Astrid Broekhuizen © Omroep Gelderland

Meer deelkastjes

Astrid hoopt dat meer mensen in de regio een kastje bij hun huis willen plaatsen, zodat mensen straks verschillende adressen af kunnen gaan en dus doet ze dan ook in Gelderland helpt een oproep aan de mensen om ook een deelkastje bij hun huis te plaatsen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!