nieuws

Nog minimaal twee weken lockdown, voorspelt voormalig OMT-lid

Internist-infectioloog Chantal Bleeker.
Internist-infectioloog Chantal Bleeker. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - We blijven nog minimaal twee weken in de lockdown. Dat is de voorspelling van internist-infectioloog Chantal Bleeker van het Nijmeegse Radboudumc. Zij was tot halverwege afgelopen jaar lid van het Outbreak Management Team (OMT), dat vrijdag bij elkaar kwam om de coronasituatie te bespreken. Over de uitkomsten daarvan willen OMT-leden zondag niets zeggen.
"Het aantal nieuwe besmettingen neemt niet in het gewenste tempo af. En bovendien is er de dreiging van de Engelse mutatie van het coronavirus", zegt Bleeker. Die ontwikkeling valt volgens haar samen met het 'traditionele virusseizoen' rond de griep. De feestdagen hebben waarschijnlijk ook niet meegeholpen in het terugdringen van de verspreiding van corona.
De arts constateert dat veel mensen niet thuisblijven. "Kijk maar naar het aantal auto's op de weg. We hebben met z'n allen moeite ons aan de regels te houden.

Zónder contact

Veel besmettingen vinden thuis plaats. Bleeker: "Om corona óf de griep te ontlopen, is het waarschijnlijk wel gunstig om het huis uit te gaan. Als dat dan maar wél zonder contact met anderen is."

Overleg kabinet

Het OMT brengt advies uit aan de regering over te nemen maatregelen en wisselt regelmatig van samenstelling. De huidige Gelderse leden van het OMT wilden zondag niet zeggen wat er vrijdag besproken is. Het kabinet overlegde zondag over de bevindingen van het OMT
Naar verwachting kondigt premier Mark Rutte dinsdag een verlenging van de lockdown aan. Bleeker voorspelt een periode van 'minimaal twee weken'.