nieuws

'Faillissementsgolf bij Gelderse horeca is nu echt begonnen'

Faillissementen horeca in 2020 meer dan verdubbeld.
Faillissementen horeca in 2020 meer dan verdubbeld. © ANP
ARNHEM - 24 cafés en restaurants in Gelderland moesten vorig jaar gedwongen de deuren sluiten. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de jaren ervoor. Koninklijke Horeca Nederland vreest dat er een faillissementsgolf ophanden is. "80 procent cafés en restaurants is al technisch failliet."
"Het is een simpel rekensommetje", rekent Sander Wind, voorzitter van de afdeling Gelderland van Koninklijke Horeca Nederland voor. ''We moesten 30 van de 52 weken gedwongen dicht. De steunregelingen van de overheid kunnen dat bij lange na niet compenseren. Als ondernemer krijg je 65 tot 80 procent vergoed. Dat verschilt per bedrijf. Je moet dus 35 tot 20 procent bijleggen elke maand. Dat houdt een keer op''.
Bekijk het interview met Wind. De tekst gaat daaronder verder.
Title
In 2020 gingen 24 horeca bedrijven failliet. Nog eens twee ondernemers kwamen terecht in de schuldsanering. Dat is een forse toename ten opzichte van 2019. Toen gingen 10 bedrijven op de fles en kwam geen enkele ondernemer in de schuldsanering terecht.
Sander Wind vreest voor 2021. ''Ondernemers komen hoe dan ook de komende maanden echt in zwaar weer terecht. Veel bedrijven zijn nu al technisch failliet. Er zijn veel uitgestelde betalingen, bijvoorbeeld aan de belastingdienst. Als iedere schuldeiser nu zijn geld wil hebben, dan zullen er maar weinig bedrijven overleven."

Beroep op kabinet

Volgens Sander Wind laten veel ondernemers het niet op een faillissement aankomen. "Het beeld is in die zin veel ernstiger. Veel ondernemers hebben geen zin om eindeloos geld bij te leggen. Zij houden er gewoon mee op en sluiten hun deuren."
Koninklijke Horeca Nederland doet een beroep op het kabinet om de sector extra te steunen. "Ook de komende maand komt er voor de horeca geen versoepeling'', stelt Vivian van der Wielen van het landelijk hoofdkantoor. ''Met een tweede horeca lockdown is aanvullende steun essentieel voor het voortbestaan van horecaondernemingen. Verbeteringen zijn cruciaal om te voorkomen dat meer dan 50 procent van de sector in grote problemen komt."