Instellingen

Boeren onaangekondigd voor de deur van Bennie Jolink: 'Mijn familie vond het intimiderend'

Rutger van Lier (voorgrond) met de andere boeren bij Jolink in Hummelo.
Rutger van Lier (voorgrond) met de andere boeren bij Jolink in Hummelo. © Rutger van Lier
HALLE - Vier Achterhoekse boeren van Farmers Defence Force (FDF) zijn dinsdagmiddag naar het huis van Bennie Jolink in Hummelo gegaan. De voorman van Normaal was alleen niet thuis. Familieleden wel en zij voelden zich, schrijft Jolink op Facebook, geïntimideerd.
Twee van de boeren kwamen op de trekker, twee anderen met de auto. Volgens de boeren is er niet zo veel aan de hand. "We hebben elkaar nodig", zegt Rutger van Lier uit Halle, een van het kwartet dat met Jolink in gesprek wilde. Hij, Thijs Wieggers en Tim Krabben uit Mariënvelde en Barry Klein Holkenborg uit Ruurlo wilden met de zanger in gesprek over een interview van Jolink aan bladen van DPG Media, waaronder de Gelderlander.

'Stikstofdossier een groot probleem'

Daarin zegt de Achterhoekse zanger onder meer: "Ik ben niet blij met de weg die Farmers Defence Force is ingeslagen. Dat ze rondrijden met doodskisten met de namen van Jesse Klaver en Rob Jetten erop, daar ben ik een rabiate tegenstander van. De boeren hebben al vijanden genoeg, ze moeten er geen nieuwe bijmaken. Daarbij: het stikstofdossier is wel degelijk een groot probleem, waar de hele wereld last van heeft. De boeren hadden er verstandiger aan gedaan zelf met een plan te komen om de uitstoot te verminderen."
D66-fractieleider in de Tweede Kamer Jetten kreeg eind oktober FDF-boeren aan de deur. Hoewel hij de boeren in Ubbergen vriendelijk te woord stond, liet hij daarna weten er niet van gediend te zijn. "Hier is een grens overschreden. Ik hoop dat het de laatste keer was dat ik FDF – of welke actiegroep dan ook – thuis op bezoek kreeg."
De Ubbergenaar kreeg onder anderen bijval van Kamervoorzitter Khadija Arib: "Ik vind dat onacceptabel. Kamerleden moeten hun werk veilig en in vrijheid kunnen doen.’’

'Kennis beetje bijspijkeren'

Van Lier zegt tegen Omroep Gelderland dat hij en de andere boeren naar Hummelo waren gereden 'om Jolinks kennis een beetje bij te spijkeren'. "De boeren hebben meerdere keren een plan bij minister Schouten (van Landbouw, red.) neergelegd. Maar die heeft dat gewoon afgeschoten."
Jolink laat op Facebook weten dat zijn familie op de boerderij het bezoek van de vier boeren als intimiderend had ervaren, de zanger van Normaal was er zelf niet. "Ik weet best dat jullie het niet als een intimidatie bedoelden, maar mijn familie vond het wel intimiderend, een paar grote John Deeres op ons zandpad, waar haast nooit iemand komt."
Zijn dochter deed volgens Van Lier open. "We hebben even tien minuten met elkaar staan praten." De FDF-man uit Halle hoopt dat het nog tot een gesprek met Jolink komt.

De boer verdient meer geld, vindt Normaalzanger

Op zijn Facebookpagina zegt Jolink nog meer: "Ik ben niet tegen Farmers Defence Force. Ik vind dat we het samen moeten doen. Mijn beide opa's waren boeren, ik ben opgegroeid op de boerderij. De boer moet meer betaald krijgen voor zijn producten. Maar de boeren en de politiek zetten beide de hakken in het zand en dat is fout. Doe het in onderling overleg en niet met intimiderende tractoren. Dat is niet de manier."
Jolink in een filmpje op Facebook:
Jolink vindt ook dat de veestapel kleiner moet. "We moeten naar iets anders toe maar op een geleidelijke manier. De coronacrisis heeft voor lucht gezorgd, er is minder stikstofuitstoot."
Er is eigenlijk niet zoveel aan de hand, besluit Van Lier. "Bennie is een van ons, zo voelt het. We zijn fan van hem. We hadden dinsdag zelfs onze kinderen meegenomen, want toen die hoorden dat we even bij hem langs wilden, wilden ze graag mee. Thijs had melk van de boerderij meegenomen en we hadden ook een ingevroren rollade meegebracht."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!