nieuws

Bewoners hoefden Arnhemse Paasbergflat helemaal niet uit, oordeelt Raad van State

Omwonenden protesteerden eerder tegen de komst van zorgmijders.
Omwonenden protesteerden eerder tegen de komst van zorgmijders. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Een pyrrusoverwinning. Zo noemt Stichting OnderDak de uitspraak van de Raad van State in de zaak rond de Paasbergflat. De cliënten van stichting OnderDak werden vorig jaar weggestuurd uit de Arnhemse flat, maar dat blijkt nu onterecht.
De Paasbergflat is niet geschikt voor 'beschermd wonen', vond de gemeente Arnhem anderhalf jaar geleden. Na herhaaldelijke protesten tegen de ex-gedetineerden, zorgmijders en psychiatrisch patiënten in de Paasbergflat oordeelde de voorzieningenrechter afgelopen februari dat de cliënten de flat daadwerkelijk moesten verlaten.
Nu, bijna een jaar later, wordt dit besluit vernietigd. Het hoger beroep dat de Stichting OnderDak aanspande, is gegrond verklaard. Woordvoerder van de gemeente Arnhem Carlo van der Borgt: "Het is jammer, maar het eindigt hier. Het is wat het is."
De gemeente benadrukt dat ze vooral tegen het grote aantal cliënten was. "We zijn voorstander van beschermd wonen en dat mag ook in wijken. Maar het is bedoeld om terug te keren in de maatschappij en dat moet je kleinschalig doen."

Slecht plan

Ook Kees Haverkate van Wijkvereniging Paasberg en Wellenstein ging het om de aantallen. "Zoveel cliënten bij elkaar plaatsen is een slecht plan." Hij laat weten niet blij te zijn met de beslissing van de Raad van State.
Daarnaast benadrukt hij dat het proces wellicht korter had geduurd als de Stichting OnderDak de plannen beter gebracht had. "Nu werden wijkbewoners om één minuut over twaalf ingelicht. Als ze het anders hadden aangevlogen, was er een reële kans dat het anders gelopen was."

Flat weer vullen?

De woordvoerder van Stichting OnderDak betreurt de gang van zaken. "We hebben het gelijk dat we hadden, nu bevestigd gekregen. Maar het is uitgesmeerd over de rug van de kwetsbare doelgroep die we bedienen."
De stichting gaat nu kijken naar vervolgstappen. "We beraden ons op hoe we de flat weer kunnen vullen." Carlo van der Borgt van de gemeente verwacht niet dat cliënten van de stichting terugkeren in de flat. "De eigenaar heeft de huur opgezegd."

Zie ook: