nieuws

Nieuwe aanhoudingen voor explosies en brandstichtingen in afpersingszaak Hedel

De afgebrande woning in Hedel.
De afgebrande woning in Hedel. © Bart Meesters
HEDEL - In het onderzoek naar de poging tot afpersing en bedreiging van fruitbedrijf De Groot in Hedel zijn dinsdag twee aanhoudingen verricht. Dat meldt de politie, die ook verschillende woningen doorzocht.
De mannen zijn opgepakt in Naarden en Bussum. Ze worden volgens de politie verdacht van betrokkenheid bij het laten ontploffen van vuurwerkbommen en brandstichtingen op adressen die een link lijken te hebben met het fruitbedrijf. Vorig jaar waren er verschillende incidenten.
Criminelen hebben het sinds anderhalf jaar voorzien op fruitimporteur De Groot Fresh Group, nadat die melding maakte van de vondst van een partij cocaïne. De eigenaren worden bedreigd omdat ze door de cocaïnemaffia verantwoordelijk worden gehouden voor het miljoenenverlies.

Al eerder aanhoudingen

Op 17 december werden er al twee mannen aangehouden voor betrokkenheid bij een aanslag op een woning in Hedel. Dat huis brandde eind november af. De verdachten zitten nog vast.
Een paar dagen later werden er nog eens drie verdachten aangehouden in verband met een nieuwe dreiging. Een van hen zit nog in voorlopige hechtenis.
Een van de verdachten die dinsdag zijn aangehouden, werd in 2019 ook al opgepakt voor een poging tot afpersing van het fruitbedrijf. Woensdag stond daarvoor een zitting gepland, maar de rechtbank heeft dinsdag besloten dat de strafzaak tegen deze verdachte voor onbepaalde tijd wordt aangehouden. De zaak tegen een medeverdachte gaat wel door.