nieuws

Veel meer afval door online koopwoede: 'Het is spitsuur voor vuilnismannen'

Oud papier op straat in Nijmegen.
Oud papier op straat in Nijmegen. © ANP
APELDOORN - Het was al een raar jaar voor de afvalbedrijven, maar afgelopen maand werd het nog gekker: door de harde lockdown precies tijdens de feestdagen vlogen de pakketjes over de straten en de verpakkingen belanden nu bij het afval.
Het is hard werken voor de vuilnismannen- en vrouwen van Circulus Berkel deze maand. Niet dat ze veel meer kilo's moeten sjouwen. "Het gaat meer om volume. Dat neemt enorm toe: er zitten heel veel dozen bij en dat neemt veel plek in beslag. De chauffeurs moeten dus vaker legen", vertelt woordvoerder Friederike Kleijn van het afvalbedrijf dat de vuilnis ophaalt in onder meer Apeldoorn en Zutphen.
Bekijk de beelden. De tekst gaat daaronder verder.
Enorme hoeveelheid afval door harde lockdown
De afgelopen maand sloeg vrijwel heel Nederland massaal aan het bestellen op internet en nu staan alle dozen daarvan aan de straat om opgehaald te worden. "De feestdagen deden er natuurlijk een schepje bovenop. Het is nu spitsuur voor de chauffeurs."

30 procent meer plastic

Afvalbedrijven zagen de stroom sinds de coronacrisis al veranderen. Zo heeft Circulus Berkel sindsdien 30 procent meer 'pmd'-afval (plastic, metaal en drankpakken). "Dat komt vooral doordat veel mensen thuis werken. Daar waar ze normaal gesproken in een kantine eten, gebeurt dat nu thuis. En mensen gaan minder uiteten."
Het oud papier wordt uiteindelijk gerecycled en hergebruikt door de Gelderse papierindustrie. De papiervezels kunnen zeven keer gerecycled worden voordat ze te zwak worden om er nieuw papier van te maken.

Zie ook: