nieuws

'Dit smaakt naar meer', burgemeester Bruls wil landelijk vuurwerkverbod

'Dit smaakt naar meer', burgemeester Bruls spreekt wens voor landelijk vuurwerkverbod uit.
'Dit smaakt naar meer', burgemeester Bruls spreekt wens voor landelijk vuurwerkverbod uit. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Voor het hele land een vuurwerkverbod. Als het aan de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls ligt, gaat dat er snel van komen. "De eerste tekenen van het vuurwerkverbod smaken er bij mij naar dat we dit blijven doorzetten."
Vanwege corona mocht er dit jaar geen vuurwerk worden afgestoken. "Over de grote linie hadden we minder incidenten", concludeert Bruls, die ook voorzitter is van het landelijke Veiligheidsberaad, op nieuwjaarsdag. "Maar die incidenten in het Rivierengebied logen er niet om. Ook de agressie naar de politie op het moment dat de politie gewoon haar werk probeert te doen. Daar kan ik niet aan wennen en daar moeten we streng tegen op blijven treden."
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
'Dit smaakt naar meer', burgemeester Bruls spreekt wens voor landelijk vuurwerkverbod uit
Bruls vervolgt: "De eerste tekenen van het vuurwerkverbod smaken er bij mij naar dat we dit blijven doorzetten. Wat Nijmegen betreft sowieso, maar ik zou zeggen tegen het kabinet: 'Nu echt doorzetten, voor het hele land een vuurwerkverbod'. Ook voor volgend jaar."
"Je ziet nu al dat een heleboel mensen zich keurig aan de regels houden dus dankzij hen hebben we nu veel minder mensen die naar het ziekenhuis of de huisartsenpost moesten. Dat was natuurlijk ons belangrijkste doel, om te zorgen dat we die zorg zoveel mogelijk konden ontlasten. Het lijkt erop, zeg ik voorzichtig, dat het gelukt is."

Berends geen voorstander van verbod

Commissaris van de Koning John Berends is geen voorstander van een algeheel vuurwerkverbod, zegt hij bij Omroep Gelderland. "Daar verschillen wij van mening over. De reden van het vuurwerkverbod was nu een andere. Iedereen begrijpt dat we de zorg moeten ontlasten."
Maar dat betekent niet dat dit een voorproefje moet zijn, vindt Berends. "Je moet dan echt zorgen dat je goede alternatieven hebt. Je ziet gewoon dat mensen behoefte hebben om uiting te geven aan de vreugde van oud en nieuw. "
Volgens hem zorgt een verbod voor meer illegaal vuurwerk. "Ik heb volgens mij - maar dat kan ook komen omdat je minder hoort - hardere klappen gehoord dan normaal. Dat illegale vuurwerk moeten we keihard aanpakken."
Berends over het vuurwerkverbod.
John Berends over een algeheel vuurwerkverbod