nieuws

Geen herdenking bij Arnhemse flat waar vader en zoontje jaar geleden omkwamen

De entree van de flat aan het Gelderse Plein
De entree van de flat aan het Gelderse Plein © Omroep Gelderland
Geen bloemen of herdenking bij de flat aan het Gelderseplein in Arnhem waar precies een jaar geleden een vader en zoontje omkwamen door een brand in de hal van de flat. Het gezin zat in die nieuwjaarsnacht vast in de lift; moeder en dochter raakten gewond.
Veel bewoners zagen op tegen de nacht van oud op nieuw omdat het de herinneringen aan vorig jaar naar boven haalde. Een bewoonster op de tweede verdieping zei: "Ik ben bang dat het trauma weer boven komt, dat ik dan die brand weer zie."

'Wij wilden niet thuis zijn'

Sommige bewoners kozen er bewust voor deze jaarwisseling niet thuis op het Gelderseplein door te brengen. "Wij zijn bewust niet thuis geweest vannacht, maar naar familie gegaan. Ik zag er echt tegen op om thuis te blijven na de angst vorig jaar. Ik moet ook nog steeds wennen aan de lift", vertelt een jonge moeder.
Omroep Gelderland maakte eerder deze reportage (tekst gaat verder onder de video):
Bewoners trekken weg na de flatbrand
Na de brand is de hal opgeknapt en zijn de liften vervangen. Twee weken geleden zijn deze in gebruik genomen en de noodliften weggehaald. Meerdere bewoners vonden het een moeilijk moment om weer in de lift te stappen en in de hal te zijn waar het drama zich afspeelde.

'Het verdriet is nog te vers'

Eerder vertelde de moeder en oma van de omgekomen vader en zoontje al dat ze geen behoefte heeft aan een herdenkingsmoment rond oud en nieuw. "Het verdriet is nog te vers. December is een hele moeilijke maand voor ons."
Omroep Gelderland maakte een drieluik over de fatale flatbrand, waarin bewoners van de flat vertellen hoe ze nog bezig zijn met de brand en een brandweerman die erbij was voor het eerst zijn verhaal doet.
Ook vertelt de officier van justitie die de zaak behandelde hoe hij worstelde met het vervolgen van de jongens die met vuurwerk de brand veroorzaakten. Vooral omdat ze toen nog maar 12 en 13 waren.

De verhalen uit het drieluik: