nieuws

Diefstal beeld Jip en Janneke blijkt oudejaarsstunt

Verdwijnen beeld Jip en Janneke blijkt oudejaarsstunt.
Verdwijnen beeld Jip en Janneke blijkt oudejaarsstunt. © Oudejaarsvereniging De Geitefok
ZALTBOMMEL - Het gestolen beeld van Jip en Janneke in Zaltbommel is terecht. Oudejaarsvereniging De Geitefok uit het Friese Oldeberkoop had het meegenomen bij wijze van oudejaarsstunt. Dat liet de vereniging op oudjaarsavond op Facebook weten.
Het beeld werd begin december gestolen van zijn vaste plek op de Waalkade in Zaltbommel. De gemeente dacht toen al aan een oudejaarsstunt. ‘Wij zijn even op bezoek, niet om de hoek, ga niet naar ons op zoek, voor je het weet staan we weer op de stoep', stond op een briefje dat een buurtbewoner vond.

Stunt is statement

Geitefok-voorzitter Jan-Bart Hof laat in de Leeuwarder Courant weten dat de stunt een statement is. De vereniging maakt zich sterk voor het behoud van het duo, omdat een Utrechtse politica vorig jaar zei dat de door Annie M.G. Schmidt bedachte buurkinderen 'behoorlijk ouderwets, stereotyperend en rolbevestigend' zijn.

'Waar zijn ze mee bezig?'

"Waar zijn ze toch mee bezig?", reageert Hof. "Wij Friezen zijn veel te nuchter voor dat soort onzin. Was het eerst alleen om beelden en namen van oude Nederlandse zeehelden te doen, nu moeten zelfs Jip en Janneke eraan geloven." De Geitefok wil het 'iconische komische duo' behouden.
De club zegt het beeld van Jip en Janneke terug te gaan brengen in het nieuwe jaar. "En als ze het niet terug willen, krijgt het een mooi plekje in Oldeberkoop", zegt Hof tegen Omrop Fryslân.
De Geitefok stal eerder onder meer de ringen van het Olympisch Stadion in Amsterdam en de metershoge bal van de KNVB in Zeist. Met deze stunt vierde De Geitefok het 75-jarig jubileum.

Geboorteplaats

Zaltbommel is de geboorteplaats van illustratrice Fiep Westendorp, die de figuurtjes van Jip en Janneke voor het eerst tekende. Het beeld van de bekende tekenfiguren met hondje Takkie staat sinds 1992 in de Gelderse stad.