nieuws

Onrust in Rivierengebied: 'Ik ben niet vaak bang, maar dit is echt eng'

Politie in Hedel.
Politie in Hedel. © Bart Meesters
HEDEL - Hulpdiensten hadden hun handen vol aan het Rivierengebied in de nieuwjaarsnacht. In Hedel, Waardenburg en Tiel moest de ME eraan te pas komen om de rust terug te brengen.
In Hedel sprak een videocorrespondent van zeer zwaar vuurwerk en een enge situatie. Politie en omstanders werden belaagd. "Ik ben niet vaak bang, maar dit is echt eng", zei Bart Meesters. "Dit zijn gewoon bommen waarmee wordt gegooid."
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Onrust in Rivierengebied: 'Ik ben niet vaak bang, maar dit is echt eng'
Groepen jongeren staken aan het begin van de nacht een paardentrailer in brand. "Hedel, laat je horen", klonk het telkens als er vuurwerk werd gegooid.

Chaos

Het was een grote chaos in de buurt van de Voorstraat, zegt Meesters. "Betonnen bankjes lagen om, een brievenbus was opgeblazen en het hele plein was bezaaid met glaswerk en andere zooi."
Onrust in Hedel.
Onrust in Hedel. © Bart Meesters
De ME moest eraan te pas komen om de brandweer te begeleiden. Volgens de politie was een groep vijftig mensen daarbij 'hinderlijk aanwezig'. Er werd vuurwerk gegooid naar brandweer en politie, maar de ME trad uiteindelijk niet op.

Grote groep belaagt brandweer

Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid werd de ME ook in andere plaatsen ingezet. "Het was erg onrustig in de westelijke regio van Gelderland."
In Waardenburg kwam de mobiele eenheid rond 01.30 uur aan om de brandweer in staat te stellen een brandende auto te blussen en, naar verluidt, een partij autobanden. Een groep van ongeveer honderd mensen belemmerde de brandweer bij het blussen.
ME’ers en politieagenten in Waardenburg.
ME’ers en politieagenten in Waardenburg. © Omroep Gelderland
In Waardenburg werden vier mensen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Ook werd iemand opgepakt voor het gooien van vuurwerk naar een agent. Verder werden 25 cobra's, illegaal vuurwerk, in beslag genomen.

Buitenbranden in Tiel

Iets verderop in Tiel hadden hulpdiensten het ook zwaar. De brandweer had daar de handen vol aan diverse buitenbrandjes en een brand in een basisschool.
De mobiele eenheid werd in stelling gebracht op de Diderik Vijghstraat te ontruimen. Jongeren sleepten spullen daarnaartoe om in brand te steken. Nadat de ME het kruispunt had ontruimd, kon de brandweer de brand blussen.
Voor middernacht was het al onrustig in de buurt van voormalig winkelcentrum Kwadrant in Tiel, waar vernielingen werden gepleegd. Er was een ruit ingegooid en in het winkelcentrum kwam een fles met brandbare vloeistof terecht en een cobra. De politie zette het winkelcentrum voor onderzoek af.
Brand op een basisschool in Tiel.
Brand op een basisschool in Tiel. © Marco van Deick/Persbureau Heitink