Nieuws

St Jansdal in Harderwijk dicht voor nieuwe patiënten door coronadrukte

Het St Jansdal in Harderwijk laat tot in ieder geval woensdagmorgen 10.00 uur geen nieuwe patiënten toe.
Het St Jansdal in Harderwijk laat tot in ieder geval woensdagmorgen 10.00 uur geen nieuwe patiënten toe. © Ziekenhuis St Jansdal
HARDERWIJK - Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk heeft de deuren gesloten voor nieuwe patiënten. Dat duurt tot in ieder geval woensdagmorgen 10.00 uur.
De spoedeisende hulp (SEH) van het ziekenhuis ligt vol met coronapatiënten. Patiënten liggen op de SEH te wachten op een bed binnen de verpleegafdelingen, maar die zijn er helaas niet.

Overvol

"Het ligt overvol! Daarom kan het ziekenhuis niet anders dan de deuren per direct te sluiten", schrijft het ziekenhuis in een persbericht.
Bestuursvoorzitter Relinde Weil licht toe: "Het overplaatsen van patiënten naar andere ziekenhuizen lukt onvoldoende, omdat deze met hetzelfde probleem kampen. Daarom hebben we helaas het besluit moeten nemen om vannacht dicht te gaan."

Zieke medewerkers

De maatregel wordt ook ingegeven door het hoge ziekteverzuim onder medewerkers met corona. Weil: "Wij weten dat landelijk hard wordt gewerkt aan het vergroten van de ziekenhuiscapaciteit voor de opvang van coronapatiënten. Laten wij hopen dat dit op zeer korte termijn lukt."

Patiënten naar andere plaatsen

Patiënten die met spoed behandeld moeten worden moeten nu naar ziekenhuizen in de omgeving worden gebracht, zoals in Amersfoort, Apeldoorn en Zwolle. Het Witte Kruis, verantwoordelijk voor ambulancezorg, laat weten dat patiënten waarschijnlijk langer onderweg zijn. "En in levensbedreigende situaties kunnen we alsnog in het St Jansdal terecht", zegt een woordvoerder.

Bevallingen

Ook bevallingen kunnen gewoon doorgaan. "De kraamafdeling staat los van het ziekenhuis", laat een verloskundige praktijk in Ermelo weten. "Wij hebben te horen gekregen dat onze patiënten er gewoon terecht kunnen."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!