Nieuws

Ballonvaarder begrijpt ophef niet

Ballonvaarder begrijpt ophef niet
De piloot die dinsdagavond met zijn luchtballon langs de A28 bij Hulshorst landde, begrijpt de ophef hierover niet zo.
HULSHORST - De piloot die dinsdagavond met zijn luchtballon langs de A28 bij Hulshorst landde, begrijpt de ophef hierover niet zo.
Volgens Rob Wiegers kon het niet anders, omdat plotseling de wind wegviel. "Het was een gecontroleerde landing."
Zijn luchtballon landde in de berm, een andere ballon van zijn bedrijf Rob Wiegers Ballonvaart BV landde in de middenberm. Ze waren opgestegen vanaf camping de Horsterhoeve in Ermelo. Bij Hulshorst was er te weinig wind en was de gasvoorraad bijna op. Elke ballon had zo'n acht mensen aan boord. "Onze taak is het ze veilig neer te zetten. Of je dat nu op een grasveldje bij een boer doet of bij Beatrix in de achtertuin. Je moet naar beneden." Volgens Wiegers werden automobilisten niet bang. "Die zwaaiden naar ons."
De ervaren Wiegers, die naar eigen zeggen bijna in een ballon woont, vreest het onderzoek van de luchtvaartpolitie niet. "Die bellen altijd even voor een rapportje. Als ze zien dat er niks aan de hand is, dan gaat dat weer de prullenbak in."
Job de Wilde van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor de Luchtvaart vindt ook dat de landing van de twee luchtballonnen bij de A28 een verantwoorde keuze was. "Je bent afhankelijk van de wind voor de richting waarin je gaat. Zonder wind kun je alleen nog maar omhoog of omlaag. Als de wind boven een bos of bij een snelweg bijna wegvalt, moet de piloot alles afwegen en bepalen wat de landingsmogelijkheden zijn", zegt De Wilde.