Instellingen

Arnhemse wethouder houdt lijstje bij na verdwenen discriminatierapport

Wethouder houdt lijstje bij na verdwenen discriminatierapport.
Wethouder houdt lijstje bij na verdwenen discriminatierapport. © ANP
ARNHEM - De Arnhemse wethouder Jan van Dellen laat een lijstje bijhouden van externe onderzoeken om te voorkomen dat die in de toekomst niet of te laat openbaar worden. Eerder verdween een discriminatierapport in de ambtelijke la, naar eigen zeggen zonder dat Van Dellen daar weet van had.
Het lijkt er nu op dat er simpelweg geen controle was op de gang van zaken bij dit soort onderzoeken, ziet ChristenUnie-raadslid Nathalie Nede. "Dat daar niks van werd bijgehouden, vind ik vreemd."
Nede bracht de zaak aan het rollen doordat ze bleef doorvragen naar het rapport, nadat het bestaan ervan eerst zelfs ontkend zou zijn. Het onderzoek constateert discriminatie binnen de gemeente Arnhem rondom sollicitatieprocedures.

'Bewustzijn ambtenaren vergroten'

Van Dellen laat een overzicht maken van lopende externe onderzoeken en hun planning. Ook moet het bewustzijn onder ambtenaren worden vergroot dat het belangrijk is dit soort onderzoeken te melden, schrijft de wethouder. De 'politiek-bestuurlijke sensitiviteit' binnen zijn organisatie moet beter.
Volgens Van Dellen hebben de gebeurtenissen een grote impact. Hij wil hiermee werken aan het herstel van het vertrouwen.

Onderzoek over onderzoek

Er loopt nog een onderzoek naar de gang van zaken rondom het verdwenen discriminatierapport. Dat wordt eind januari verwacht.
Dat onderzoek moet ook duidelijkheid geven in het conflict tussen de onderzoekers van de Tilburgse universiteit en de gemeente. Volgens de gemeente is het rapport niet openbaar gemaakt omdat het niet af was. Onderzoeker Hans Siebers noemt dat een leugen.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!