Nieuws

'Moet ik echt onder de brug wonen?', Rob moet voor kerst van vakantiepark af

Rob Futselaar vertrekt met weekendtas van park De Groene Heuvels
Rob Futselaar vertrekt met weekendtas van park De Groene Heuvels © Omroep Geldelrand
EWIJK - Voor aan aantal bewoners op de park De Groene Heuvels in Ewijk wordt het geen leuke kerst. De gemeente Beuningen heeft ze gesommeerd om voor zaterdag 22.00 uur hun huisje verlaten te hebben. Het vakantiepark is niet bedoeld voor permanente bewoning en sinds twee jaar handhaaft de gemeente daar streng op.
“Ik vind het heel moeilijk”, zegt Rob Futselaar met een brok in zijn keel. “Ik vind het onmenselijk wat hier gebeurt. Heel onmenselijk wat de gemeente met mensen doet.”

Alleen recreatie toegestaan

Rob Futselaar woont hier al 25 jaar met medeweten van de gemeente Beuningen. Maar eind 2018 begon de gemeente met handhaven omdat hier volgens het bestemmingsplan alleen recreatie is toegestaan. Ondanks diverse bezwaren kreeg Rob deze week een brief van de gemeente dat hij er voor zaterdag uit moet.
Bekijk de reportage. De tekst gaat daaronder verder.
Bewoners De Groene Heuvels uit huis gezet
De brief viel nog bij twee andere huizen op de mat, waaronder een gezin met kinderen. De bezwaar- en beroepsmogelijkheden zijn allemaal uitgeput. Eerder dit jaar besliste de bestuursrechter dat Beuningen door mag gaan met het handhavingsbeleid. Voor iedere maand dat bewoners er na het verstrijken van de termijn wonen, krijgen ze tienduizend euro boete van de gemeente (met een maximum van zestigduizend euro).

'Bewoners wisten het al lang'

Inmiddels dreigt ook de terreinbeheerder Groene Heuvels Holding met een dwangsom van 2500 euro per maand voor de 46 huisjes die nu nog permanent bewoond zijn. De bedoeling is namelijk dat het sterk verouderde en verwaarloosde vakantiepark nieuw leven wordt ingeblazen en dat kan niet zo lang er permanente bewoning is, zo vindt de Groene Heuvels.
Een woordvoerder van de gemeente Beuningen laat in een schriftelijke reactie weten dat er al sinds december 2018 wordt gehandhaafd met steun van de provincie. “Alle eigenaren zijn hierover op de hoogte gesteld. Zij hebben uitgebreid de kans gehad om de overtreding te beëindigen. De gemeente is helder geweest: het bestemmingsplan dat geldt in het gebied gaat uit van recreatief gebruik. Als gemeente handhaven we op dat gebruik. Eigenaren van vakantiewoningen weten dat zij daar niet permanent mogen wonen.”
Moet ik echt onder de brug bij Ewijk gaan wonen?
De vraag is alleen waar de bewoners dan naartoe moeten. Rob Futselaar is ten einde raad. “We moeten niet denken met een woningnood van meer dan 300.000 woningen, dat als ik Portaal (de woningvereniging, red.) bel, dat ik gelijk een huis heb. Zo werkt het niet.”
Rob heeft intussen een tas met spullen gepakt. Zonder te weten waar hij de nachten gaat doorbrengen. “Moet ik echt onder de brug bij Ewijk gaan wonen? Moet ik naar een nachtopvang? Naar een crisisopvang? Naar daklozen? Is dat de bedoeling in Nederland?”

Zie ook: