Nieuws

EK: Sintnicolaas pakt zilver op tienkamp

EK: Sintnicolaas pakt zilver op tienkamp
BARCELONA - Eelco Sintnicolaas uit Vaassen heeft op de tienkamp zilver gewonnen op de EK in Barcelona.
Het is voor het eerst dat een Nederlander dat op een EK lukt op de tienkamp. De Fransman Romain Barras werd Europees kampioen.
Sintnicolaas (23) vestigde op de tweede dag vier persoonlijke records, bij het discuswerpen, de 110 meter horden, het polsstokhoogspringen en het speerwerpen. Op de eerste dag kwam hij al tot drie persoonlijke records.
Hij haalde over de tien onderdelen 8436 punten, ook een PR. Dat was net iets minder goed dan het 22 jaar oude Nederlands record van Robert de Wit (8447 punten).

Reactie Sintnicolaas

"Ik kwam voor de top zes. Dit is ongelofelijk", stamelde Sintnicolaas na de uitputtingsslag in Barcelona. Belangrijk was op de eerste dag het terugdraaien van de diskwalificatie op de 400 meter, toen hij volgens een jurylid op de lijnen terecht was gekomen. Hij was veruit de snelste op die discipline. "Ik was zo blij toen ik mijn ouders en mijn trainer Vince hoorde juichen toen ik op de uitloopbaan was. Toen wist ik dat ik door mocht gaan."
Donderdag volgde een indrukwekkend machtsvertoon bij het polsstokhoogspringen en een ontsnapping bij het speerwerpen. "Speer was belangrijk. Daar had ik het kunnen verliezen." Zijn derde en laatste poging was ver (62,57). "Toen wist ik dat ik een medaille had. Ik ging op de 1500 meter voor goud. Ik wilde Barras eruit sprinten. Met het Nederlands record heb ik me eigenlijk niet zo bezig gehouden. Dat komt nog wel", zei de gelukkige medaillewinnaar.